Hyppää pääsisältöön

Kalevan kansan luvattu saari

Matti Kurikan vuonna 1901 Kanadan Malcolm Islandille perustama Sointula oli lyhytikäinen, mutta kaikista merkittävin yritys suomalaiselle utopiayhteiskunnalle. Historiallinen Sointula oli suomalaisten siirtolaisten perustamista ihanneyhteisöistä tunnetuin. Kalevan kansa -osuuskunnan perustama yhteisö toimi vuosina 1901–1905 ja sen kotipaikka oli Malcolm Island eli Malkosaari Brittiläisessä Kolumbiassa.

Sointulan utopia perustui lehtimies ja poliitikko Matti Kurikan (1863–1915) yhteiskuntanäkemyksiin. Kurikka oli inkeriläisen talonpojan poika, kristitty sosialisti, tasa-arvon ja raittiuden puolestapuhuja, jonka oppeihin oli sekoittunut myös teosofisia aineksia.

Kurikka oli saapunut Kanadaan Australiasta, jonne hän oli niin ikään perustanut ihanneyhteiskunnan. Kanadaan hän tuli kanadansuomalaisten kutsumana. Suomalaiset halusivat kapitalismista eroon; heidän työnsä kaivoksissa oli raskasta ja vaarallista. Ilmapiiri oli otollinen Kurikan sosialistisen ihanneyhteiskunnan syntyyn.

Kurikka kutsui Suomesta avukseen hengenheimolaisensa ja ystävänsä A.B. Mäkelän. Molemmat olivat haaveissaan suureellisia: koko Suomen työväen tulisi muuttaa Brittiläiseen Kolumbiaan. Toveruksista Kurikka oli kuitenkin idealisti ja Mäkelä realisti. Alkuun miehet puhalsivat yhteen hiileen ja mainostivat Malkosaarta Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Sointulaksi ristittyyn yhteiskuntaan haluaville esitettiin korkeita eettisiä vaatimuksia: piti hyväksyä yhteistalous ja yhteiselanto, ja valmistautua kieltäytymään ja luopumaan monista asioista, jotta edellä mainitut tavoitteet toteutuisivat. Siitä huolimatta Sointulaan oli varsinainen tunku.

Taloudelliset ongelmat sekä ristiriidat Sointulan johtohahmojen välillä johtivat lopulta ihanneyhteisön hajoamiseen 1905. Kurikka kannattajineen karkotettiin saarelta ja Sointulaa jäivät asuttamaan suomalaiset.

Artikkelin alussa nähtävässä Sointula – ihanneyhdyskunta -dokumentissa kerrataan Malkosaaren historiaa ja seurataan arkipäivää vuonna 1976. Dokumentin loppupuolella pohditaan Kanadan naapurimaan yhteiskunnallisia asetelmia ja kuvataan 1970-luvun amerikkalaista unelmaa New Yorkissa ja San Franciscossa.

Pääosassa tyytyväisiä suomalaisia vuodelta 1984 esittelee nimensä mukaisesti tyytyväisen maireita hymyjä vaalivia kanadansuomalaisia. Aurinko paistaa, linnut laulavat ja taustalla kohoavat Kalliovuoret. Suomen kieli on siirtolaisilla säilynyt moitteettomana, mutta sanavarastoon on karttunut anglismeja kuten haussi (talo) tai mainari (kaivosmies).

Dokumentissa Kanadan suomalaiset: Utopia kerrotaan suomalaisten siirtolaisten alkutaipaleet kaivostyöläisinä dramaattisen musiikin siivittämänä. Mukana on myös kaunista luontokuvaa kahden suomalaisen partasuun metsästysretkeltä. Koska Sointulasta tuli kalastuskylä, pääsevät ohjelmassa ääneen kalamiehet Paavo Vänttinen ja Pentti Jutila. Jutila paljastaa, että kalastaessa voi oikein hyvänä vuonna tienata yli 100 000 dollaria.

Viisikymmentä vuotta Kanadassa asunut Pirkko Karvonen kertoo Lauantaivekkarissa Sointulan merkityksestä hänelle. Karvosen mukaan Sointula on kanadansuomalaisten menneisyyden tärkein vaihe. Karvonen halusi itsekin 16-vuotiaana muuttaa Sointulaan, koska siellä puhuttiin suomea.

Kameraa kohti astelee punaruutuisessa flanellipaidassa parrakas mies, jota seuraa suuri huskyltä näyttävä koira. Hän on ”kovan paikan mies” Jussi Lehto ja tyypillinen esimerkki Kanadaan lähteneestä suomalaissiirtolaisesta, joka päätyi metsätöistä kaivostöihin ja sitten kultaa vuolemaan. Toisin kuin monet muut suomalaiset, Lehto ei ole vetäytynyt viettämään eläkepäiviä suomalaiseen lepokotiin, vaan jatkaa edelleen kallion räjäyttelyä uskollisen ystävän seuratessa perässä.

Teksti: Sonja Fogelholm & Rita Landström

"Kanadan suomalaiset" -dokumentin valokuvat: Varpu Lindströmin kokoelmat/Siirtolaisinstituutti. "Kovan paikan mies" -dokumentin valokuvat Sakari Pälsin kokoelma/Museovirasto sekä Varpu Lindströmin Best-kokoelma/Siirtolaisinstituutti

Sointula oli täysiverinen utopiayhteiskunta

Kanadan Brittiläiseen Kolumbiaan Malcolm Islandille perustettu Sointulan ihanneyhdyskunnan taru oli lyhyt. Silti sitä pidetään ehkä merkittävimpänä suomalaisista ihannesiirtokunnista kautta aikain.

Sointulan perusti Matti Kurikka vuonna 1901. Kurikka oli saapunut Kanadaan Australiasta, jonne hän oli niin ikään perustanut ihanneyhteiskunnan. Kanadaan hän tuli Kanadansuomalaisten kutsumana. Suomalaiset halusivat kapitalismista eroon; heidän työnsä kaivoksissa oli raskasta ja vaarallista. Ilmapiiri oli otollinen Kurikan sosialistisen ihanneyhteiskunnan syntyyn.

Kalevan Kansan perustaminen keräsi paljon kannatusta ja osuuskunnan käyttöön päätettiin ostaa Malcolm Island eli Malkosaari. Saari sijaitsi Vancouver-saaren ja manner-Kanadan välissä.

Vuonna 1901 osakeyhtiö Kalevan Kansa teki sopimuksen Brittiläisen Kolumbian hallituksen kanssa, jossa osakeyhtiö sai koko saaren ilmaiseksi ja seitsemän vuoden verovapauden. Vastuuna oli asuttaa saarelle ainakin 350 henkeä.

Luomispäivinä Sointula sai nimensä
Kurikka kutsui Suomesta avukseen hengenheimolaisensa ja ystävänsä A.B. Mäkelän. Molemmat olivat haaveissaan suureellisia: koko Suomen työväen tulisi muuttaa Brittiläiseen Kolumbiaan. Toveruksista Kurikka oli kuitenkin idealisti ja Mäkelä realisti. He saattoivat esimerkiksi kiistellä rahojen käytöstä: Kurikka halusi ostaa pianon, sillä musiikin avulla ihmiset saisivat sielun ravintoa, mutta Mäkelä käytti pianoa varten varatut rahat lehmiin, jotta lapset saisivat maitoa.

Alkuun Kurikka ja Mäkelä puhalsivat yhteen hiileen ja mainostivat Malkosaarta Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Väkeä virtasi saarelle, jossa aloitettiin raskaat jättiläispuiden raivaustyöt viljelysmaan toivossa.

Juhannuksena 1902 saarelle odotettiin monia uusia asukkeja. Saarella juhlittiin viisi päivää, ja niitä päiviä alettiin kutsua luomispäiviksi. Alkoholilla ei ollut asiaa juhliin, sillä Kalevan Kansa oli raittiusmielinen yhdistys. Myös tupakointia ja kiroilua paheksuttiin ankarasti.

Juhannusjuhlissa keksittiin Kalevan Kansan utopiayhteiskunnan nimi Sointula. Kurikka valittiin Sointulan presidentiksi. Tähän aikaan ihanneyhteisössä asui 127 jäsentä, joista suurin osa oli miehiä.

Sointulaan haluaville esitettiin korkeita eettisiä vaatimuksia: piti hyväksyä yhteistalous ja yhteiselanto, ja valmistautua kieltäytymään ja luopumaan monista asioista, jotta edellä mainitut tavoitteet toteutuisivat. Siitä huolimatta Sointulaan oli varsinainen tunku.

Yhteisön elinkeinot eivät pitäneet talousongelmia poissa

Sointulan elinkeino lähti liikkeelle sahalaitoksen rakentamisesta. Höyryllä toimiva sahalaitos ei tuottanut talonrakennuslautoja kovin nopeasti, joten uudet tulijat joutuivat odotellessa nukkumaan teltoissa jopa talviaikoina. Puiden raivaamistyöt laahasivat myös. Vuonna 1902 Sointulan asukasluku yli 200 ja samana vuonna saatiin hyvä kalasaalis. Myöhemmin kalatalouden merkitys yhteisölle kasvoi entisestään.

Saarelle perustettiin myös muun muassa suutari, räätäli, valokuvausliike ja lastenkoti. Lastenkoti oli Kurikan mielestä tärkeä kahdesta syystä: jotta äidit vapautuisivat lastenhoidosta muihin töihin ja jotta lasten sisäinen parantuminen lähtisi ajoissa liikkeelle.

Yhteistaloudessa jokainen sai dollarin palkkaa päivässä, ilmaisen asunnon, vaatteet ja ruoan. Ilmaisista hyödykkeistä huolimatta moni näpisteli ekstraa. Työpäivä oli aluksi sovittu kahdeksan tunnin mittaiseksi, mutta myöhemmin sitä jouduttiin pidentämään.

Kalevan Kansa oli elänyt velaksi ja talous oli retuperällä. Kuin pisteenä iin päälle sattui Sointulassa tuhoisa kerrostalopalo tammikuussa 1903. Palossa kuoli 11 ihmistä ja vahingot olivat 10 000 dollaria. Pahat kielet kertoivat Kurikan olleen palon takana; hän oli sytyttänyt palon hävittääkseen osakeyhtiön kirjanpidon. Tulipalon jälkeen yleinen mieliala Sointulassa oli myrkyttynyt, ja päämiesten Mäkelän ja Kurikan välit saaneet myöhemmän välirikon alkupisteen.

Idealisti ja realisti törmäyskurssilla

Vuonna 1904 Sointulassa oltiin toiveikkaita. Yhdyskunta oli saanut lainaa, jolla tosin maksettiin edellisiä lainoja, ja oli rakennettu uusi saha. Käteisestä oli kova pula yhdyskunnassa, joten suomalaiset ottivat vastaan huonosti palkatun siltaprojektin Pohjois-Vancouverista. Projektin hyvin hoitamisella uskottiin saavan uusia töitä, joiden avulla Sointulan taloudellinen ahdinko hellittäisi. Siltaurakka oli erittäin tappiollinen: suomalaiset tekivät ilmaista työtä ainakin 8000–9000 dollarin edestä, ja palkkaa saatiin vain 3000 dollaria.

Talouskriisin ja karhukirjeiden lomassa päämiehet Kurikka ja Mäkelä ottivat yhteen. Riita lähti liikkeelle kahden yhteisön jäsenen erottamisesta. Kun Kurikka jäi erottamisen puoltamisessa alakynteen, uhkasi hän itse lähteä saarelta, jollei miehiä erotettaisi. Näin kokous painostettiin Kurikan tahtoon. Seuraavassa yhteiskokouksessa Mäkelä uhkasi vangita Kurikan sen kummemmin vangitsemisen syitä perustelematta.

Johtoryhmän kokouksessa vuonna 1904 Kurikka vihdoin erosi, lähti Malkosaarelta kannattajineen, eikä koskaan palannut takaisin. Kurikan lähdön jälkeen joulukuussa 1904 Kalevan Kansan maat palstoitettiin ja sahalaitoksen varasto myytiin, jotta velkoja saataisiin pienennetyksi. Kalevan Kansan viimeinen yhtiökokous pidettiin toukokuussa 1905, jolloin asiana oli osakeyhtiön lakkauttaminen.

Teksti: Sonja Fogelholm

Lähteet: Teuvo Peltoniemi: Kohti parempaa maailmaa, Otava (1985), Sointula-dokumentit

 • Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008

  Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita

  Ajankohtaisen kakkosen teemailta kysyi keväällä 2008, miksi vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä? Onko se kansallinen kipupiste vai vastakkainasettelua? Sisällissodasta oli tuolloin tullut kuluneeksi 90 vuotta. Salla Paajasen ja Jan Anderssonin vetämässä keskustelussa oli mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisiä sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijoita. Katsojat osallistuivat keskusteluun tekstiviestein, joita tuli suorana Tampereelta lähetetyn teemaillan aikana puolitoista tuhatta.

 • Tv-draamat Lennu ja Kuilu kuvasivat sisällissodan kauhuja rintamakarkurin ja lapsen silmin

  Kaksi tv-draamaa sisällissodasta

  Sisällissodalle on haettu ymmärrystä myös tv-draaman kautta. Tässä artikkelissa esitellään kaksi teosta, joissa käsitellään sodan järjettömyyttä ja sen seurauksia yksilötasolla. Vuonna 1968 valmistunut Lennu, Tampere 1918 seuraa punaisen rintamakarkurin mielenliikkeitä. Vuonna 1973 filmatun, omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvan Kuilun päähenkilö taas on ruotsinkielisen työläisperheen 10-vuotias tyttö.

 • Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen

  Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa.

  Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn 8000 metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä 1998 kertomaan saavutuksestaan.

 • "Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

  Dokumentti seuraa USA:n yliopistosarjassa valmentavaa Mimmua

  Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008

  Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita

  Ajankohtaisen kakkosen teemailta kysyi keväällä 2008, miksi vuosi 1918 kiihdyttää yhä mieliä? Onko se kansallinen kipupiste vai vastakkainasettelua? Sisällissodasta oli tuolloin tullut kuluneeksi 90 vuotta. Salla Paajasen ja Jan Anderssonin vetämässä keskustelussa oli mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisiä sekä vuoden 1918 tapahtumien tutkijoita. Katsojat osallistuivat keskusteluun tekstiviestein, joita tuli suorana Tampereelta lähetetyn teemaillan aikana puolitoista tuhatta.

 • Tv-draamat Lennu ja Kuilu kuvasivat sisällissodan kauhuja rintamakarkurin ja lapsen silmin

  Kaksi tv-draamaa sisällissodasta

  Sisällissodalle on haettu ymmärrystä myös tv-draaman kautta. Tässä artikkelissa esitellään kaksi teosta, joissa käsitellään sodan järjettömyyttä ja sen seurauksia yksilötasolla. Vuonna 1968 valmistunut Lennu, Tampere 1918 seuraa punaisen rintamakarkurin mielenliikkeitä. Vuonna 1973 filmatun, omaelämäkerralliseen romaaniin perustuvan Kuilun päähenkilö taas on ruotsinkielisen työläisperheen 10-vuotias tyttö.

 • Ilman kavaluutta ja muuta kotimaista draamaa bisneksestä ja arvonsa tuntevista naisista Areenassa

  Toivottua draamaa mm. Ilman kavaluutta ja Tuliportaat

  Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Areenassa on katsottavissa draamaa rahan arvon tuntevista naisista, bisnesuvuista ja pankkimaailman laeista. Toivottujen draamojen paketista löytyvät mm. llman kavaluutta, Tuliportaat ja Elämää suurempaa -sarjat sekä tv-elokuva Työn orja.
  Toivotut: Ilman kavaluutta – Katso draamaa bisneksestä ja bisnessuvuista Yle Areenassa

 • Kahdeksan kilometrin nainen Tuula Nousiainen

  Suomen toinen 8 km ylittänyt vuorikiipeilijä haastattelussa.

  Vuorikiipeilijä Tuula Nousiainen nousi ensimmäisenä suomalaisena naisena maailman kuudenneksi korkeimman vuoren, Cho Oyun huipulle. Samalla hän ylitti vasta toisena suomalaisena maagisena pidetyn 8000 metrin korkeusrajan. Nousiainen saapui Lauantaivekkariin syksyllä 1998 kertomaan saavutuksestaan.

 • "Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

  Dokumentti seuraa USA:n yliopistosarjassa valmentavaa Mimmua

  Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua. Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

 • Suomen suosikit oli läpileikkaus lama-ajan musiikkimausta

  Olli Ahvenlahden juontamaa musiikkisarjaa esitettiin 1993–94

  Yleisradion hovikapellimestari Olli Ahvenlahti juonsi vuosina 1993–94 tv-katsojien toivekappaleille omistettua Suomen suosikit -musiikkiviihdeohjelmaa. Suorina lähetyksinä esitetyn sarjan lavasteissa nähtiin ja kuultiin kotimaisten artistien lisäksi myös ulkomaisia listamenestyjiä. Onnekaimmat toivojat pääsivät rupattelemaan idoliensa kanssa puhelinyhteyden avulla. Kappaletoiveet kerättiin postikortein.

 • Lounais-Suomen saaristo eli "henkeään pidätellen" 1970-luvun puolivälissä

  Taistelu saaristostamme -ohjelma vuodelta 1975

  Kymmenistä tuhansista saarista ja kallioluodoista koostuvaa Lounais-Suomen saaristoa on usein pidetty maailman kauneimpana saaristona. Aluetta ja sen katoavaa elämäntyyliä käsiteltiin Arvi Auvisen tekemässä vuonna 1975 valmistuneessa ohjelmassa Taistelu saaristostamme. Siinä etsittiin vastauksia saariston kulttuurisiin, taloudellisiin ja geopoliittisiin kysymyksiin.

 • Jääkärit palasivat sisällissotaa käyvään Suomeen

  Jääkärit palasivat Suomeen 25.2.1918

  Tunteet olivat pinnassa, kun jääkärien pääjoukko palasi Suomeen 25.2.1918, päivälleen kolme vuotta lähtönsä jälkeen. Heidän lähtiessään maa oli elänyt sortokautta, nyt se oli ajautunut sisällissotaan. Tauno Kuusimäen radio-ohjelmassa kuullaan ainutlaatuista ensi käden tietoa tapahtumien kulusta ja jääkärien tunnelmista heidän itsensä kertomana.

 • Signaali yli Suomenlahden – Viro suomalaisissa ohjelmissa

  Tällaisen Viron olemme suomalaisissa ohjelmissa nähneet

  Suomenlahden yli voi kirkkaalla säällä nähdä paljain silmin. Läheisyys ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi suomalaiset ja virolaiset tuntevat toisensa niin hyvin. Oli nimittäin aika, jolloin lähelle oli pitkä matka ja vain radio- ja tv-signaalit ylittivät Suomenlahden. Tähän artikkeliin on koottu ajankuvia, dokumentteja ja yhteisohjelmia, joiden kautta me olemme oppineet Viroa tuntemaan. Eläköön Suomi ja Viro, enemmän kuin vain naapurit – elagu Soome ja Eesti, rohkem kui ainult naabrid!

 • Kamrat Eesti -sarja mursi suomalaisten ennakkoluuloja virolaisista

  Toimittaja Anna Laine lähti Viroon

  Vuonna 2009 esitetyssä Kamrat Eesti -sarjassa toimittaja Anna Laine kiersi Viroa ja selvitti, millainen valtio naapurimaastamme oli kehittynyt. Surkeimmissa suomalaisissa stereotypioissa Viroa pidettiin takapajulana, josta kannatti käydä vain hakemassa halpaa viinaa. Kamrat pyrki murtamaan ennakkoluuloja tutustuttaen suomalaiset virolaisiin – taviksiin ja julkkiksiin, eri alojen ammattilaisiin ja asiantuntijoihin.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.

 • Ohjaaja Heidi Köngäs: Nostalgiaa ja muita haikeita mausteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia tunteita

  Omien elokuvien luettelon lukeminen synnyttää monia outoja tunteita: on kaihoa, kauhua, noloutta, mutta yllättävän paljon ikävää. Ikävää ennen kaikkea yhdessä tekemistä kohtaan. Jokainen elokuva syntyy monessa vaiheessa, monen ihmisen taiteellisen työn tuloksena, mutta vain ohjaaja näkee ne kaikki. Katso Areenassa: Liian paksu perhoseksi ja muita Heidi Köngäksen ohjauksia