Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kalliit haalarit pitivät veden loitolla

kovaa käyttöä (copyright YLE/videokuvaa)
Kaupasta löytyy kestäviä, pestäviä ja vettä pitäviä lasten talvihaalareita. Parhaasta laadusta saa kuitenkin maksaa paljon. Pohjoismaisessa haalaritutkimuksessa voittajiksi ponnistivat Reiman ja Legowearin haalarit.

Odotukset olivat jo alkuvaiheessa korkealla, kun testihaalareita valittiin. Kun keskihinta kipuaa toiselle sadalle, voi vaatteelta vaatia jo laatua.

- Kyllä nämä ovat korkeatasoisia pukuja. Joissain asioissa toki valmistajilla olisi pikkaisen kehittämisen varaa, tiivistää erikoissuunnittelija Tuija Myllyntaus kuluttajavirastosta tutkimuksen tulosta.

Haalaritutkimus on tehty pohjoismaisten kuluttajaorganisaatioiden yhteistyönä. Suomesta oli mukana kuluttajavirasto. Meillä myytäviä haalareita on mukana kahdeksan.

Jaetulle ykkössijalle ponnistivat Reima Reimatec+Gooseberry ja Legowear Bionicle. Molemmat pitivät vettä erittäin hyvin. Tällä seikalla oli iso merkitys lopputuloksissa.

- Materiaalit ovat nykyään niin kehittyneitä, että haluttiin antaa kiitosta, jos vedenpitävyys on huomioitu. Ja monille vanhemmille on hyvin tärkeää, että ei aina tarvitse niitä kurahousuja pukea päälle, jos on loskaa, sanoo Myllyntaus.

Hyvin vettä pitävät kangashaalarit voivat varmasti korvata kurahousutkin – ainakin tiettyyn rajaan saakka.

vaatekaupassa (copyright YLE/videokuvaa)Voittajakaksikon vetoketjut ja pesunkestävyys olivat myös erittäin hyvää tasoa, ja käyttöominaisuudet kokonaisuudessaan hyvät. Nämä haalarit ovat myös ainoat, jotka kestävät rumpukuivausta.

- Täällä on esimerkiksi tällainen lista, joka estää vetoketjun juuttumisen. Ja haalarin lahje on avattava. Kengät saa jalkaan, vaikka haalari olisi jo päällä, kommentoi Myllyntaus Reimaa.

Mutta on parhailla hintaakin paljon. Reimaa myytiin syksyllä 169 eurolla ja Legowearia 130:llä. Halvin testihaalari on 59,95 euron Lassie G-Tech.

Hengittävyydessä eroja

vesileikkiä (copyright YLE/videokuvaa)Mutta vettä pitäväkään vaate ei saisi hiostaa. Testissä otettiin selvää myös haalarien hengittävyydestä.

Ticket to Heaven Baggie A, Legowear ja Rasavil Rasmus –haalareissa sekä hengittävyys että vedenpitävyys sai korkeimmat mahdolliset pisteet – ehkä mahdollisimman hyvää kurahousun korviketta kannattaisi hakea näistä.

Joidenkin haalarien pisteitä tiputti yksi tai kaksi kehnoa ominaisuutta, vaikka tuote muuten olikin melko hyvä. Esimerkiksi Ticket to Heavenissa ei ollut tarpeeksi heijastimia. Vanhempienkin mielestä heijastimet ovat ensiarvoiset tärkeitä.

Rukka Duuni -haalari oli muuten melko hyvä, mutta hengittävyyden huonous vähensi pisteitä.

- Kun lapsi liikkuu, niin kyllä siinä herkästi tulee hiki. Monissa vaatteissa hengittävyys on pystytty hoitamaan kuntoon, perustelee Myllyntaus.

Vetoketjut ja saumat olivat kaikissa haalareissa vähintään tyydyttävällä tasolla. Käyttöominaisuuksiakin, kuten pesuominaisuuksia ja istuvuutta, tutkittiin. Rasavilin arvosana jäi käyttöominaisuuksissa tyydyttäväksi, muut olivat hyvää tasoa.

Testin voi lukea kokonaisuudessaan uusimmasta Kuluttaja-lehdestä 7 / 2006.

Lasten talvihaalaritesti, taulukossa testin tulokset vain osittain.

vedenpito hengittävyys kankaan kuluminen saumat veto-
ketjut
*käyttö-
omin.
Reima Reimatec+
Gooseberry
5 3,5 3,5 5 5 4,5
Legowear Bionicle 5 5 3,5 4 5 4
Rasavil Rasmus 5 5 3,5 3,5 5 3,5
Polarn O.
Pyret Ski overall
3,5 5 3 4,5 5 4
Rukka
Duuni
5 1 2,5 5 5 4
Ticket to
Heaven Baggie A
5 5 4,5 4 4 4,5
Lassie
G-Tech
1,5 5 5 3,5 3,5 4
Cosmo by
Pippi
Caretec
1 5 2 3 3 4,5

* laskettu useista osapisteistä
asteikko: 1 – 5

Lähde: Kuluttajalehti 7 / 2006Testin lopputulos

kokonaisarvosana hinta
Reima Reimatec+Gooseberry 4,4 169 €
Legowear
Bionicle
4,4 130 €
Rasavil
Rasmus
4,2 144 €
Polarn O.
Pyret Ski overall
3,8 119 €
Rukka Duuni
3,7 99 €
Ticket to Heaven Baggie A
3,7 129 €
Lassie
G-Tech
2,8 59,95 €
Cosmo by Pippi Caretec 2,5 99,95 €
asteikko 1-5
Lähde: Kuluttaja-lehti 7 / 2006

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja


Lue myös keskustelu: Mikä lastenvaatteissa maksaa? >>

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.