Hyppää pääsisältöön

Lemin särä

Lemin särä on Suomen vanhimpia liharuokia. Pitkään uunissa kypsytetty lammas perunapedillä on oikea kulinaristinen elämys.

Tietolaatikko

Perimätiedon mukaan Lemin särä on ollut eteläkarjalainen perinneruoka jo yli tuhat vuotta.

Lemi on reilun 3 000 asukkaan kunta Lappeenrannan naapurissa.

Lemin särä valmistetaan puuastiassa, jonka käytössä on tietyt niksinsä. Koivusta tehtyä kaukaloa mm. liotetaan suolavedessa viikkoja ennen kuin se otetaan käyttöön.

Juuri säräkaukalosta tulee ruoalle tyypillinen savun maku. Puisen paistoastian kanssa pitää olla varovainen paloriskin takia.

Särää valmistettaessa lampaanlihan annetaan olla suolassa useita päiviä ennen varsinaista ruoan valmistusta. Pitkän paistoajan loppupuolella astiaan lisätään kuorittuja perunoita, jotka saavat rauhassa ruskistua lihojen alla.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto