Hyppää pääsisältöön

Vanha Rauma

Vanha Rauma on UNESCOn maailmanperintökohde. Kokonaisena säilynyt puukaupunki on harvinaisuus Pohjoismaissa.

Rauma on säilynyt kuin sattuman kautta suurilta kaupunkipaloilta vuosisatoja. Viimeisin suuri palo oli vuonna 1682.

Puukaupungin ulkokuori on säilynyt melko yhtenäisenä, mutta monia rakennuksia on nykyaikaistettu sisältä.

Tässä Suomen seitsemät ihmeet -sarjan osassa kuulee myös rauman murretta, joka on värikkäimpiä länsimurteitamme.

Muualla Suomessa ei kaikkia rauman murteen sanoja välttämättä ymmärretä. Raumlaise´puhuva´mm. nuurdinkanttisest´tuulest´eli pohjoisenpuoleisesta tuulesta.

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue.

Vanhassa Raumassa on 28 hehtaarin alueella 600 rakennusta, joista suurin osa on yksityishenkilöiden omistamia. Asukkaita Vanhassa Raumassa on 800.

Puukaupunki hyväksyttiin vuonna 1991 UNESCOn maailmanperintöluetteloon, jonka kohteet edustavat kansainvälisesti katsottuna erittäin arvokasta kulttuuri- ja luonnonperintöä. Vanha Rauma valittiin luetteloon ainutlaatuisena esimerkkinä elävästä ja hyvin hoidetusta vanhasta pohjoisesta puukaupungista.

Muita suomalaisia maailmanperintökohteita ovat Suomenlinna, Petäjäveden kirkko (artikkeli Elävässä arkistossa), Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven ketju ja Merenkurkun saaristo.

Ehjiä puukaupunkiosia on Suomessa Rauman lisäksi Porvoossa, Naantalissa ja Uudessakaupungissa.

Lähde: Vanha Rauma -sivusto

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto