Hyppää pääsisältöön

Remu Aaltonen – päällikkö puhuu

Hurriganesin kokenut tietäjä kertoo menestyksen salaisuuden: "Pitää kuulostaa hyvältä, pitää näyttää hyvältä ja sen jutun pitää tuntua potilaasta hyvältä."

Tietolaatikko

  • Remu Aaltonen soitti 1960-luvulla monissa helsinkiläisyhtyeissä, joista tunnetuimpia ovat Creatures ja Kalevala.
  • Hän julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa No Panic vuonna 1978.
  • 1980-luvulla Remu saavutti suosiota suomenkielisillä kappaleilla (Paholaisen masurkka ym.)
  • Vuonna 1994 Aaltonen levytti Remu Plays Hurriganes -kokoonpanonsa kanssa, ja vuodesta 1998 hän on esiintynyt uusista miehistä kootun Remu & Hurriganesin kera.

Henry "Remu" Aaltonen (s. 1948) on suomalaisen rockmusiikin karismaattisimpia hahmoja. Remu on myös maan rockhistorian antoisimpia haastateltavia huolimatta siitä, että hänen vastauksensa ovat enemmänkin filosofiaa ja puhetaidetta kuin yksiselitteistä informaatiota.

Kulttuuriuutisten haastattelussa 2001 käydään läpi Hurriganesin ideaa ja tyyliä sekä Suomen rockmusiikin nykytilaa ja mahdollisuuksia ulkomailla.

Remu korostaa persoonallista tyyliä, erottumista muista: on tehtävä vain sellaista, joka tuntuu itsestä hyvältä, ja se on tehtävä täysillä.

Suomalaisten ongelmana hänestä on visuaalisuuden ja rekvisiitan unohtaminen. "Ruma taulukaan ei näytä miltään, jos siinä on huonot kehykset."

Remun neuvo nuoremmille kuuluu: "Kukkuu, kukkuu, kaukana kukkuu, Saimaan rannalla ruikuttaa." Runollisesti hän toteaa tähtitaivaalla olevan aina tilaa, "koska avaruus on ääretön".

Jos uudella vuosituhannella Remun puhelu oli suulasta rocklyriikkaa, niin vielä vuonna 1974 vastaustyyli toimittajan monisanaisiin kysymyksiin oli niukan yksisanaista.

Kamoon-ohjelmassa vuonna 1985 Remu kertoo mielipiteensä tuon ajan rockista, kajalista ja hiusten värjäämisestä: "Luuletsä että mulla on pitsireunat kalsareissa?"

Vuonna 1994 Axa Sorjanen haastatteli Remua suomirockin 1970-lukua ja 80-luvun alkua käsittelevään Kuka Mitä Häh -sarjaan. Koko haastattelu on katsottavissa ohessa leikkaamattomana versiona.

Loppusyksystä 2006 Remu Aaltonen istahti Arto Nybergin sohvalle. Haastatteluhetkellä Love Records vietti 40-vuotisjuhliaan ja Hurriganesista oli tekeillä elokuva. Remussa molemmat seikat herättivät ristiriitaisia tunteita. Politiikkaan Porvoon valtuustossa istunut mies sen sijaan suhtautui mutkattomasti.

Vuonna 2013 rocklegenda muisteli 65-vuotismerkkipäiviensä kunniaksi uraansa ja elämäänsä Marko Gustafssonin haastattelussa.