Hyppää pääsisältöön

Undergroundpiirtäjä Timo Aarniala toivoi Suomeen rohkeaa sarjakuvaa

Piirtäjä Timo Aarniala toivoi vuonna 1971, että Suomeen syntyisi itsenäisiä sarjakuvalehtiä, jotka julkaisisivat myös politiikkaa, uskontoa ja seksiä käsitteleviä tarinoita.

Timo Aarniala (1945–2010) nousi 1960- ja 70-lukujen taitteessa suomalaisen undergroundsarjakuvan johtavaksi nimeksi.

Hänen kirjansa Salaisuuden varjo ja Kyynelten tie sekä lukuisat lehtisarjakuvat avasivat tietä uudelle suomalaiselle piirtäjäpolvelle.

1960-luvun lopulla hän teki psykedeelistä valoshow'ta monille bändeille, kuten Suomen Talvisota 1939–40:lle, Spermille, Mosaicille, Baby Grandmothersille ym. Aarnialan ja Meri Vennamon oma Those Lovely Hula Hands -yhtye toimi samoihin aikoihin.

Aarniala tunnettiin myös monista kirjakuvituksista ja levykansista, joista kuuluisin on Suomen Talvisodan Underground-rock (1970). 1970-luvulla hän toimi opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Oheisessa haastattelussa Aarniala kertoo joutuvansa harrastamaan itsesensuuria, koska suomalaiset lehdet eivät ota vastaan kaikkea sarjakuvaa. Sarjakuvia voi Aarnialan mukaan piirtää jokainen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto