Hyppää pääsisältöön

Jolon saaren suomalaiset panttivangit vapautettiin sekavissa olosuhteissa

Kaksi suomalaismiestä joutui Filippiineillä Abu Sayyaf -islamistiterroristien panttivangiksi huhtikuussa vuonna 2000. Viisi kuukautta kestänyt vankeus päättyi vasta saman vuoden syyskuussa. Sisseillä oli ollut useita panttivankeja sekä filippiiniläisiä että ulkomaalaisia.

Vapauttamispäivänä 9. syyskuuta lähtö vankileiriltä tapahtui nopeasti, sillä sissit olivat antaneet aikaa vain muutaman minuutin. Helikopterin kyytiin poisvietäviksi tulivat suomalaisten Seppo Fräntin ja Risto Vahasen lisäksi ranskalainen ja saksalainen turisti. Saman vuoden huhtikuussa alkanut vankeus oli päättynyt. Vangeiksi jäivät edelleen ranskalaiset tv-kuvaaja ja äänimies. Alun pitäen panttivankien piti poistua leiristä autosaattueessa, mutta saattuetta kohti oli alettu ammuskella sissien lunnasriitojen takia.

Matkan ensimmäinen pysähdysetappi oli Zamboanga Filippiineillä, missä odottivat tiedotusvälineet ja diplomaatit. Suomalaismedialle miehet ehtivät kuitenkin kertoa olevansa hyvässä kunnossa ja matkaavansa seuraavana päivänä Libyaan, joka oli maksanut suuret lunnaat panttivangeista.


Helsinki–Vantaa-lentokentällä omaiset olivat vastassa. Jälleennäkeminen kuukausia kestäneen vankeuden jälkeen oli tunteikas.

Jolon saarelle jäi vielä panttivankeja. Kaksi ranskalaista jäi saarelle. Neuvottelut heidän vapauttamisekseen lykkääntyivät useaan otteeseen.

Syyskuun puolivälissä Filippiinien armeija aloitti suurhyökkäyksen sissien tukikohtaa vastaan. Samalla tutkittiin väitteitä, olivatko sissit surmanneet 12 filippiiniläistä panttivankia ja yhden amerikkalaisen.