Hyppää pääsisältöön

Iron Maiden - rautaa rajojen yli

"Ennen kuin liityin Iron Maideniin, minuun vetosi sen rehellisyys ja lahjomattomuus. Se ei koskaan tehnyt kompromisseja", sanoo tuore kitaristi Janick Gers.

Brittiläinen heavy-yhtye Iron Maiden teki esikoisalbuminsa vuonna 1980. Steve Harrisin kokoama ryhmä oli vuosikymmenen puoliväliin mennessä noussut yhdeksi maailman suosituimmista metallibändeistä.

1990-luvulla yhtye koki miehistönvaihdoksia, eivätkä levyt enää saaneet faneja innostumaan. Vuodesta 1980 mukana ollut kitaristi Adrian Smith jätti kokoonpanon vuonna 1990, ja Janick Gers kiinnitettiin hänen tilalleen.

Gers ja perustajajäseniin kuuluva Dave Murray kertovat oheisessa hauskassa haastattelussa mm. kitaransoiton opettelusta, laulaja- ja kitaristisuosikeistaan ja laitteistoistaan.

Bruce Dickinsonista tuli bändin solisti vuonna 1981. Hän lähti soolouralle vuonna 1993, mutta palasi Smithin tavoin ruotuun vuonna 1999. Siitä alkoi Iron Maidenin uusi tuleminen.

Kirjallisuutta, historiaa ja miekkailua harrastava Bruce Dickinson puhuu haastattelussaan mm. Iso-Britannian musiikkitilanteesta, mediasta, kurkun kunnossapidosta ja ihanneyleisöstä.

Englantilaisen rockin huippukausi oli hänestä 1970-luvun alkuvuosina, jolloin vedossa olivat sellaiset yhtyeet kuin Free, Bad Company, Black Sabbath, Jethro Tull ym. Punkin ja 80-luvun taitteen uusien heavybändien (Def Leppard, Iron Maiden) jälkeen ei Britanniassa ollut tapahtunut mitään mullistavaa.

Teksti: Jukka Lindfors