Hyppää pääsisältöön

Mattijuhani Koposen alaston totuus

Undergroundyhtye The Spermin keulakuva Mattijuhani Koponen tuli tunnetuksi lausuttuaan vuonna 1968 alastomana runoa ja järjestettyään performanssin, jossa Itä ja Länsi yhtyisivät flyygelin päällä.

Mattijuhani Koponen (s. 10.10.1941) nousi helsinkiläisen undergroundin keulakuvaksi ja puhetorveksi vuonna 1967 perustetun The Sperm -yhtyeen aktioiden myötä. Provokatiivisia haastatteluja ja kohuesityksiä täydensi hänen henkilökohtainen, yhteiskunnan normit hylkäävä elämäntapansa. Koponen julistettiin irtolaiseksi vuonna 1968.

Undergroundtaiteilijan tekemisistä syntyi ensimmäinen julkinen kohu, kun hän esiintyi opiskelijoiden YK-juhlassa Nylands Nationilla lokakuun 24:ntenä 1968. Koponen pilkkasi aluksi vanhentuneita irtolaisvalvontamääräyksiä ja esitti myöhemmin runon pukeutuneena ainoastaan nilkkasukkiin, kaulaliinaan ja villamyssyyn. Tilaisuudesta säilyneessä radiotallenteessa kuullaan Koposen esiintymisen ensimmäinen osuus.

Alastomuusfilosofiaansa Koponen selostaa vuonna 1972 tehdyssä tv-ohjelmassa. Vaatteettomuudella ei ollut seksuaalista sisältöä, vaan se merkitsi totuuden etsimistä: alastomana ihminen oli paljas ja kasvotusten totuuden kanssa.

Suurin skandaali syntyi joulukuussa 1968. Helsinkiin tulossa olevien aseriisuntaneuvottelujen hengessä Koponen valmisti The Sperm -yhtyeen konserttiin esityksen, jossa Kain ja Aabel, Itä ja Länsi, kohtaisivat toisensa symbolisessa sukupuoliyhteydessä.

Vanhan ylioppilastalon flyygelin päällä ei milloinkaan suoritettu oikeaa yhdyntää, mutta se ei vähentänyt oikeusviranomaisten närkästystä. Koponen sai runonlausunnasta ja flyygelitapahtumasta yhteensä seitsemän kuukauden ehdottoman vankeustuomion (yhdistettynä tuomiona kuusi kuukautta).

Koponen haettiin vankilaan YK:n päivänä vuonna 1969. Saattajien saapuessa hän oli juuri noussut kylvystä – alaston siis. Samaan aikaan, kun hän kärsi rangaistusta sukupuolikurin loukkaamisesta, vankilassa esitettiin Hair-musikaalia, jossa Tampereen Pop-teatterin näyttelijät hyppelivät kelteisillään.

Koponen muistelee 1960-luvun performanssejaan ja The Sperm -yhtyeen vaiheita Harri Strömbergin radiohaastattelussa (2001) ja Axa Sorjasen tv-haastattelussa (1997).


Tietolaatikko

Vuosina 1967-70 vaikuttanut The Sperm oli kokeellinen yhtye, jonka esiintymisiin liittyi absurdia teatteria, filmiesityksiä, performansseja jne. Ryhmän nimi kertoi sen olevan "inhimillisten solujen yhteisö, jonka tarkoituksena oli tuottaa maailmaan elämää ja kauneutta". Spermiin kuuluivat Mattijuhani Koposen ohella mm. yhtyeen musiikillinen johtaja Pekka Airaksinen, J. O. Mallander, Antero Helander, P. Y. Hiltunen, Peter Widén, Markus Heikkerö ym. Spermin viimeinen suuri tapahtuma oli Helsingin Juhlaviikoille vuodeksi 1970 tilattu Kuoleman puutarha -ooppera, jota yhtye esitti myös ollessaan mukana poplaulaja Kristianin kesäkiertueella. 1970-luvulla Koponen muutti Pohjois-Karjalaan, pääsi lehdistön palvelukseen ja toimi toimittajana toistakymmentä vuotta. Koponen jatkoi myöhemmin monitaiteellista toimintaansa ja kuului vuonna 1987 syntyneen Muu ry:n perustajiin. Hän sai osittaisen taiteilijaeläkkeen vuonna 2014.

Kommentit