Hyppää pääsisältöön

Virolainen asutti karjalaisia

Sotien jälkeen Suomi etsi asuinpaikan lähes puolelle miljoonalle evakolle. Johannes Virolainen johti sisäministeriön siirtoväenasiain osastoa vuosina 1944–1948.

Noin 450 000 pakolaisen uudelleensijoittaminen oli sodanjälkeisen Suomen suurin ongelma heti sotakorvausten jälkeen.

Evakoista yli 400 000 oli karjalaisia ja näistä yli puolet maatalousväestöä. Linjana oli sijoittaa heidät alueille, jotka mahdollisimman hyvin vastasivat sotia edeltäneitä olosuhteita. Käytännössä se merkitsi Oulujoki-linjan eteläpuolta.

Siirtoväen asuttamiseen käytettiin paljon viljelymaata, ja asutustoiminnan seurauksena maan peltoala lisääntyi. Tästä asutustoimintaa kritisoitiin myöhemmin.

Myös tohtori Johannes Virolaisen (1914 - 2000) oma kotitila jäi luovutetulle alueelle. Jo jatkosodan aikana Virolainen oli toimistopäällikkönä Palautetun alueen neuvottelukunnassa.

Haastattelu on tehty Suomen itsenäisyyden 50-vuotispäivää käsittelevään ohjelmasarjaan.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto