Suomalaisten kansallinen murha-ase on kirves. Keskusrikospoliisin alaiseen Rikosmuseoon on tallennettu iso kokoelma muitakin esineitä, joilla ”vähemmän rakkaaseen lähimmäiseen on tehty reikä”. Onpa museossa ollut nähtävissä kokonainen luurankokin.
Kokoelmissa on monenlaista ”tussaria”, puukkoa, puntaria, kirvestä ja vasaraa.
Kaikkiaan Rikosmuseon kokoelmissa on tuhansia esineitä, joita joskus on käytetty huijauksen tai muun rikoksen välineenä.
Kokoelmiin kuuluu mm. ”terveyssäteilijä”. Sen piti imeä avaruudesta terveellistä säteilyä sairaaseen kehoon. Koko laitos oli kuitenkin pelkkää messinkilankaa. ”Lääkäri Möller” kaupitteli puolestaan terveysjuomaa, joka oli pelkkää sokerivettä.
Myös kieltolaki ja pirtun salakuljetus synnyttivät monia keksijäneroja.
Rikosmuseo on vuonna 1937 perustettu erikoismuseo Vantaalla. Sen alkuperäisenä tehtävänä oli kerätä poliisia varten opetustarkoituksessa rikoksiin ja niiden selvittämiseen liittyvää aineistoa.
Suurelle yleisölle Rikosmuseo ei ole avoinna.
Rikosmuseon toimintaa esittelevä filmi "Rikoksen pää" on vuodelta 1958. Alla nähtävässä ohjelmaotteessa nähdään uutisraportti Rikosmuseosta vuodelta 1962. Raportissa esitellään muun muassa pahamaineisen 1800-luvun lopulla eläneen puukkojunkkari Matti Haapojan luuranko, joka oli vuoteen 1995 asti kokonaisena näytteillä museossa.
Poliisikoulun yhteydessä Tampereella toimii myös Poliisimuseo. Se tallentaa poliisin toimintaan liittyvää esineistöä, perinnettä ja historiaa. Poliisimuseo on auki myös yleisölle.