Hyppää pääsisältöön

Helsingin metro

Miten Helsinki lopulta sai maanalaisen, mitä metro toi ja mitä se vei? Vuonna 1985 tehty dokumentti Metro tuo - metro vie kertoo metrohankkeen synnystä, metron valmistumisesta, käyttöönotosta ja metro-oikeudenkäynnistä.

Metron rakentamisesta tehtiin päätös pitkän väännön jälkeen vuonna 1969. Idea maanalaisesta oli jo Eliel Saarisen kaupunkisuunnitelmissa 1910-luvulla.

Metron alkuaikoihin liittyi paljon julkisuutta saaneita hallintosotkuja. Lääninhallituksen mukaan kaupungin johto oli ylittänyt valtuutensa joissain kysymyksissä.

Helsinki on asukasluvultaan maailman pienin metrokaupunki, ja siksi maanalaisen tarpeellisuudesta käytiin lujaa väittelyä. Moni piti myös rakennuskustannuksia kohtuuttomina.

Liikenne alkoi vuonna 1982 Hakaniemen ja Itäkeskuksen välillä, viisi vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Haaralinjat Itäkeskuksesta Mellunmäkeen avattiin 1989 ja Itäkeskuksesta Vuosaareen 1998.

Espoon kaupunginvaltuusto päätti 2006, että kaupunki lähtee mukaan nk. Länsimetro-hankkeeseen. Sen tavoitteena on laajentaa metro Matinkylään asti. 2000-luvun uudistuksia metrossa ovat myös uudet vaunut.

Lue lisää:

Kulkuneuvo

Helsingin metro valmistui vuosien väännön jälkeen

Kun Helsingin metro otettiin käyttöön elokuussa 1982, siitä oli käyty vuosikymmeniä kestäneet riidat. Maailman pohjoisimman metron rakentaminen nosti esille myös poliittisen kähminnän ja lahjussyytteet.