Hyppää pääsisältöön

Rovaniemen jälleenrakennus sodan jälkeen

Rovaniemen ja muun tuhotun Lapin jälleenrakennus aloitettiin välittömästi Lapin sodan päätyttyä. Lapin asukkaat joutuivat kuitenkin vuosikausia asumaan tuhottujen talojen raunioissa, parakeissa ja kiireellä kyhätyissä majoissa - jopa maakuopissa.

Saksalaiset hävittivät Rovaniemen kauppalan lähes täydellisesti. Rakennusten lisäksi tuhottiin myös sillat.

Jälleenrakennustoimiston työtä Lapissa johti arkkitehti Alvar Aalto. Alvar Aalto suunnitteli myös Rovaniemen uuden Poronsarvi-asemakaavan.

Varsinainen Lapin jälleenrakennus kesti lähes kymmenen vuotta. Vuoteen 1953 mennessä Rovaniemellä oli rakennettu niin paljon uusia taloja, että rakennuskanta ylitti sotaa edeltäneen määrän.

Ensimmäisiä uusia julkisia rakennuksia oli mm. Lapin lääninhallituksen toimitalo. Myös legendaarinen Hotelli Pohjanhovi tuhoutui sodassa. Uusi hotelli valmistui vuonna 1947.

Liikenteen kannalta tärkeät Ounaskosken ja Suutarinkorvan sillat valmistuivat vuonna 1951. Ennen sitä läpikulkuliikenne hoidettiin tilapäisten pukkisiltojen, lossien ja talvisin jääteiden avulla.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto