Hyppää pääsisältöön

Ruotsi oikeanpuoleiseen liikenteeseen

"Läntistä naapuria ei voi enää kutsua vasenkätisten maaksi.", toteaa Hannu Karpo reportaasissaan, joka käsittelee Ruotsin siirtymistä oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen sunnuntaina 3. syyskuuta 1967. Moottoriajoneuvot olivat ajokiellossa koko Ruotsissa kello yhden ja aamukuuden välisenä aikana. Tukholmassa kielto tuli voimaan jo lauantai-iltana kello 22 ja päättyi vasta sunnuntaina iltapäivällä kello 15. Pidennettyjä ajokieltoja oli myös muissa läntisen naapurin isoissa kaupungeissa.

Erkoisluvalla ajavat hälytysajoneuvotkin pysähtyivät yöllä kello 4.50, jonka jälkeen autot ajettiin tien oikealle puolelle. Liikkeelle lähdettiin tarvittaessa pillit soiden uudelleen kello viisi aamulla.

Ruotsalaiset kokivat oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirtymisen hankalaksi. Päätös kuitenkin tehtiin, koska naapurimaissa oli jo oikeanpuoleinen liikenne. Autoilu lisääntyi ja rajojen eri puolille haluttiin samanlaiset liikennekäytännöt.

Ruotsalaiset varautuivat oikeanpuoleiseen liikenteeseen hyvin. Maitopurkkeihin liimattiin varoitustekstejä ja ruotsalaiset kävivät harjoittelemassa Suomen puolella.

Teksti: Seija Aunila ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit