Hyppää pääsisältöön

Hruštšov Suomessa 1957

Maljoja ja kauniita puheita ystävyydelle oli runsain mitoin ohjelmassa, kun pääsihteeri Nikita Hruštšov ja pääministeri Nikolai Bulganin tekivät valtiovierailun Suomeen kesäkuussa 1957.

Vaikka Unkarin kansannousu oli kovaotteisesti kukistettu, Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa elettiin vankkaa luottamuksen kautta.

Porkkala oli palautettu takaisin ja maiden välisiä suhteita vaalittiin YYA-sopimuksen hengessä.

Vain vuotta aikaisemmin Nikita Hruštšov oli pitänyt kuuluisan nelituntisen puoluekokouspuheensa, jossa hän tuomitsi Stalinin hirmuteot ja Stalinin ympärille rakennetun henkilökultin.

Tässä samassa puheessa Neuvostoliiton ykkösmies totesi myös Suomen kuuluvan puolueettomien maiden joukkoon, johon Neuvostoliiton on rakennettava hyviä suhteita.

Neuvostojohtajien valtiovierailu sujuikin leppoisissa merkeissä. Suomen hallituksen lahjana vieraille luovutettiin mm. veturi, jossa Lenin oli Venäjän vallankumouksen aikana matkustanut.

Hyvää henkeä ei kestänyt kovinkaan pitkään. Fagerholmin heinäkuussa 1957 muodostettu hallitus herätti Neuvostoliitossa epäluuloja, jotka seuraavana vuonna kärjistyisivät ns. yöpakkasiksi.

Suomen vierailun jälkeen Hruštšov yritettiin syrjäyttää maansa johdosta. Sillä kertaa syrjäytys ei onnistunut. Vuonna 1964 näin kuitenkin tapahtui.

Teksti: Reijo Perälä