Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Älä tilaa näitä netistä

laitonta tuoda (copyright YLE/videokuvaa)
Internetissä voi tilata tavaraa vaikka maailman laidalta. Se kuitenkin on eri asia, saako tavaraa koskaan itselleen, sillä tulli saattaa napata lähetyksen syystä tai toisesta.

Erilaiset tuontirajoitukset kannattaakin pitää mielessä, kun havittelee ulkomailta vaikkapa erikoisia lahjoja.

Se on tosiaan aika huimaa, että Internetin kautta voi tilata vaikka esihistoriallisia katkarapuja, triopseja. Paketissa tulevat pikkuruiset munat ripotellaan ravinneveteen ja jo seuraavana päivänä voi juhlia iloista perhetapahtumaa.

Mutta hetkinen, voiko todella kaikkea tilailla mielin määrin? Otamme kaverit messiin ja selvitämme, ovatko he luvallisesti maassa. Vai onko edessä käännytys tai internointi.

Lentotullissa Helsinki-Vantaalla seulotaan lentorahdin joukosta selvitystä vaativa tavara. Emme vielä ensimmäisestä kerroksesta löydä katkaraputarkastajaa, mutta muita tarkastajia kylläkin.

Lääkkeet ovat yleinen kompastuskivi. Yksityishenkilö ei saa lainkaan tilata lääkkeitä nettiteitse tai kuriiripostilla - yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Lääkkeitä voi tuottaa maahan kolmen kuukauden annoksen, jos lähettäjänä on ETA-alueella oleva apteekki. Silloin tullille on esitettävä resepti tai lääkärintodistus. Muussa tapauksessa lääkkeitä ei tilaajalle luovuteta.

Piraattia potenssiin

Tullipäällikkö Risto Sirola pöyhii suuria muovipusseja, joissa on sisällä sinertäviä pillereitä.

-Nämä ovat piraattilääkkeitä, jotka on napattu kauttakulkumatkalla tavaraliikenteestä. Lääkkeiden kohdalla myös kauttakulku on kielletty. Laihdutuslääkkeitä on 20 kiloa ja Viagraa kiloja. Aika hyvin me nämä saadaan liikenteestä.

-Jos vastaanottaja saadaan selville, niin tulli ottaa kyseisen henkilön kuulusteltavaksi.

Auttaako, jos potenssiongelma on todella vakava?

-Ei auta.

Puhumattakaan siitä, jos kyseessä on merkittävä määrä huumaaviksi luokiteltavia lääkkeitä. Tuolloin saattaa löytää itsensä käräjiltä huumesyytteen kera.

-Myös vitamiinit, joiden arvot ylittävät raja-arvot, jäävät tulliin ja ne hävitetään tullin kustannuksella, toteaa tullipäällikkö Sirola.

Toinen toimittaja

takavarikoitua lihaa (copyright YLE/videokuvaa)
Monelle on tullut yllätyksenä se, että vaikka myyjän internetosoitteessa on esimerkiksi Saksaa tai Englantia tarkoittava tunnus, saattaa tavara tulla Intiasta. Tällöin kyse ei ole Euroopan Unionin sisäisestä kaupasta, vaan tavaraa kohdellaan niin sanotun kolmannen maan tuotteena.

EU:n ulkopuolelta tulevia tavaroita koskee joukko tuontirajoituksia, joita myös valvotaan. Esimerkiksi EU:n ulkopuolelta tulevat elintarvikkeet takavarikoidaan ilman sen kummempia seremonioita. Tullipäällikkö Risto Sirola avaa useampia satoja litroja vetävän pakastimen kannen.

tullin pakastin (copyright YLE/videokuvaa)
-Tässä on postin joukosta takavarikoituja elintarvikkeita. Kuten näkyy, pakastin on piripinnassa. Mitään elintarvikkeita ei saa tilata omin neuvoin EU:n ulkopuolelta.

-Monesti lähettäjät ovat Suomessa asuvien ihmisten ulkomaisia sukulaisia, jotka ajattelevat ilahduttaa täällä olevia paketeilla. Elintarvikkeet annetaan kuitenkin Ekokemille hävitettäväksi, jotta mahdolliset eläintaudit eivät pääse leviämään.

Ja hyvään hintaan.

-Joo, todella hyvään hintaan.

Makkarat ja porsaankorvat siis kannattaa ostaa maahantuojalta, joka on hoitanut rajamuodollisuudet.

Aseetta paras

Ampuma tai muiden aseiden sekä kaikenlaisten ilotulitteiden ja räjähteiden maahantuominen on luonnollisesti kiellettyä ilman lupaa. Puukkokin jää tulliin, jos puukon ilmeisenä tarkoituksena on toisen vahingoittaminen.

-Järjestyslaissa on määritelty, ettei näitä saa tuoda maahan. Nekin hävitetään tullin kustannuksella.

Mites kaasusumuttimet?

- Niiden tuonti on luvanvaraista. Yksityinen henkilö ei lupia edes saa, mutta vartiointiliikkeet ja sen sellaiset kylläkin. Takavarikoitu tavara hävitetään tullin valvonnassa.

Rajaeläinlääkärin tarkastamat

Suomen oloja hämmästelevät triopsit kuiskuttelevat rajaeläinlääkärin ovella, että täällä on oltu ennenkin. Näin katkojemme salat alkavat selvitä.

Elintarviketurvallisuusviraston rajaeläinlääkäri tarkastaa kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat elävät ja hengittävät oliot ja niistä tehdyt elintarvikkeet. Ja voi ilon päivää: alkujaan jenkkiläiset katkarapumme ovat maassa laillisesti.

-Hauska tavata vanhoja tuttuja, naurahtaa rajaeläinlääkäri Virva Valle.

-Joo, nämä olivat kyllä melkoisen poikkeuksellinen artikkeli. Rajaeläinlääkäri tarkastaa ensinnäkin paperit, että eläimet tai elintarvikkeet liikkuvat laillisesti. Samalla selvitetään, että kyseessä on todella se tavara mitä väitetään.

-Näiden tapauksessa ei nyt tehty fyysistä tarkastusta, mutta muille eläimille sellainen tehdään kyllä.

-Me olemme täällä pääasiassa eläintautien takia, jotta EU:n markkinoille ei pääsisi vaarallisia sairauksia, kertoo rajaeläinlääkäri Valle.

Nahkalompsa syynissä

laiton lompakko (copyright YLE/videokuvaa)
Netissä on myynnissä myös lompakoita ja hienoja koriste-esineitä, jotka saattavat olla yllättävän kuumaa kamaa. Suomen Ympäristökeskus antaa luvan uhanalaisten eläinten tai niistä tehtyjen esineiden tuontiin. Tai sitten ei anna.

Ylitarkastaja Harry Helmisaari esittelee viraston takavarikoitujen tavaroiden kokoelmaa.

-Tässä on ensinnäkin norsunluuta ja sillä ei ihan yksinkertaisesti saa käydä kauppaa. Norsunluu on laitonta tavaraa. Laillista on ainoastaan luvan kanssa kaadettu norsunluu, ja siitä täytyy löytyä vankat paperit. Luvat vaaditaan myös esineiltä, joihin on käytetty nahkoja tai uhanalaisten eläinten osia. Lupa vaaditaan sekä lähtömaasta että meiltä.

-Internetissä myyjät eivät monesti kerro, että tuote vaatisi luvan. Luvan saaminen jälkikäteen on tuolloin hyvin hankalaa. Selonottovelvollisuus on maahantuojalla, ja aina kannattaa kysyä joko tullilta tai meiltä ennen kuin tilaa.

-Monelle tulee yllätyksenä, että Sveitsistä tuotu krokotiilirannekkeinen kello saattaa vaatia melkoista selvittämistä. Sveitsi ei ole EU-maa, joten tarvitaan ensin Sveitsin viranomaisten vientilupa ja sitten meidän tuontilupa.

virastoon (copyright YLE/videokuvaa)Kasveja valvoo Elintarviketurvallisuusvirasto, mutta myös ympäristökeskus puuttuu asiaan, jos kyseessä ovat uhanalaiset lajit.

- Orkideat ja kaktukset saattavat olla uhanalaisia ja näin ollen lupamenettelyn piirissä.

Niin maailma siis makaa: kuolleet kilvet ja nahat ovat laiton bisnes, ja elävät olennot kauppatavaraa. Joka tapauksessa, nyt on aika viedä jenkkitulokkaat suomalaiseen saunaan kasvamaan.

Jari Vaara / TV1 Kuningaskuluttaja

Lisätietoja: Tulli, Kuluttajavirasto ja Suomen Ympäristökeskus

http://www.tulli.fi
http://www.kuluttajavirasto.fi
http://www.ymparisto.fi

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.