Hyppää pääsisältöön

Ceausescu huudatti itsensä vielä johtajaksi

Romanian kommunistipuolueen puoluekokous vahvisti jälleen Ceausescun aseman maan johtajana marraskuussa 1989. Hän oli toiminut maan johtajana 1960-luvun puolivälistä saakka.

Ceausescu suunnitteli armeijan vahvistamista ja torpedoi kaikki uudistusvaatimukset samaan aikaan, kun muualla Itä-Euroopassa demokratisoitumisprosessi oli vauhdissaan.

Ceausescun mukaan muut Itä-Euroopan maat liehittelivät kapitalismia. Puhuessaan tästä hän ei maininnut sveitsiläisistä pankkitileistään.

Kulissien takana Romanian kansa kärsi jatkuvasta ruoka- ja energiapulasta, ja tyytymättömyys oli nostanut jo vuosia päätään.

Ceausescun klaani pystyi kuitenkin rautaisella otteellaan pitämään mellakat kurissa. Itsevaltiaan tukipilari oli pelätty salainen poliisi Securitate, joka rajoitti merkittävästi romanialaisten sananvapautta ja muita kansalaisoikeuksia.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto