Hyppää pääsisältöön

Kaarle Kustaa Suomessa fasaanijahdissa ja pilkillä

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa on innokas eränkävijä. Hänellä on paljon ystäviä Suomessa ja kuningas onkin käynyt useita kertoja maassamme metsästämässä ja nähty myös Kekkosen kanssa pilkillä.

Usein nämä metsästysretket tehdään julkisuudelta piilossa, mutta vuonna 1975 tv-uutisten kamerat pääsivät paikalle seuraamaan fasaanijahtia Janakkalassa.

Tuolloin kuninkaalle luovutettiin myös Hämeenlinnan kaupungin avaimet ja Älläkkäkillan hauska lakki. Presidentti Urho Kekkonen isännöi lippalakkipäistä seuruetta karvahatussaan.

Vuonna 1970 tuleva kuningas sai kylmää kyytiä Kekkosen talvilomalla Lapissa. Prinssi lennätettiin käsi kipsissä helikopterilla pilkille Somasjärven jäälle viimaan ja tuiskuun. Onneksi eräretkeläisten ruokailu ei jäänyt pelkän pilkkisaaliin varaan, vaan rakovalkealle päästiin paistamaan vielä räiskäleitä. Kekkonen oli jälleen varustautunut hyiseen säähän karvalakilla, mutta prinssi uhmasi ilmoja pelkkä pipo päässään ja valtaosan ajasta paljain päin.

Teksti: Paavo Rytsä ja Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto