Hyppää pääsisältöön

Suezin kriisi 1956 uhkasi kärjistyä maailmanpaloksi

Kiista strategisesti tärkeästä Suezin kanavasta kärjistyi vuonna 1956 kansainväliseksi kriisiksi. Ilmassa oli jopa uuden maailmanpalon ainekset. Israelin joukot ylittiviät Egyptin rajan 29.10.1956.

Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser kansallisti Suezin kanavan. Ranskalaiset ja britit, jotka olivat kanavayhtiön suurimpia osakkeenomistajia, eivät tätä hyväksyneet.

Egypti sai vastaansa Ranskan, Iso-Britannian ja Israelin muodostaman liittouman. Israelin joukot ylittivät Egyptin rajan 29. lokakuuta 1956 ja valtasivat Siinain niemimaan.

Ranska ja Iso-Britannia esiintyvät Suezin kanavan ja sen kautta tapahtuvan laivaliikenteen suojelijoina. Iso-Britannia ja Ranska pommittivat Suezin kanavan varrella olevia sotilas- ja siviilikohteita ja vaativat omien miehitysjoukkojen asettamista alueelle.

Yhdysvallat tuomitsi Ranskan ja Iso-Britannian menettelyn. Myös Neuvostoliitto uhkasi puuttua sotilaallisesti alueen konfliktiin.

Lopulta kiista viedään YK:n ratkaistavaksi, joka vaatii sotatoimien lopettamista. Alueelle tuodaan YK:n rauhanturvajoukkoja, joissa on ensimmäistä kertaa mukana myös suomalaisia rauhanturvaajia.

Sotilaita nousemassa laivaan
Egypti sai vastaansa liittouman joukot. Sotilaita nousemassa laivaan Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suezin kanava,Suezin kriisi
Kiista Suezin kanavasta kärjistyi 1956
Hymyä kriisin keskellä 1956 Kiista Suezin kanavasta kärjistyi 1956 Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suezin kriisi,Suezin kanava
Sotilaita ajanoneuvon päällä.
Erämaasotaa Suezin kriisin aikana Sotilaita ajanoneuvon päällä. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suezin kriisi,Suezin kanava

Suez-filmin tekijät

Tuotanto: Oy Filmiseppo
Selostaja: Paavo Nurmi