Hyppää pääsisältöön

Arkihuolesi kaikki heitä

Leevi Madetojan säveltämä ja Alpo Noposen sanoittama "Arkihuolesi kaikki heitä" on monille tuttu koulun kuoroista ja Kauneimmat joululaulut -tapahtumista.

Alpo Noponen kirjoitti tekstin tunnelmalliseen lauluun kesäasunnollaan Inkoon Mäntylässä kesällä 1916. Laulu julkaistiin saman vuoden joulun alla Joulupukki-lehdessä.

Arkihuolesi kaikki heitä -laulun ensimmäinen säkeistö kertoo jouluun valmistautumisesta. Silloin on syytä unohtaa arjen murheet. Toisessa säkeistössä paneudutaan joulun sanoman merkitykseen ihmiskunnassa.

Noponen oli ammatiltaan opettaja. Hän syntyi Rantasalmella vuonna 1862, opiskeli Sortavalan seminaarissa ja toimi opettajana Mäntyharjulla ja Helsingissä.

Leevi Madetoja on keskeisimpiä säveltäjiämme. Hänen tunnetuin teoksensa on 1920-luvulla ilmestynyt Pohjalaisia-ooppera. Madetoja opiskeli 1900-luvun alussa Jean Sibeliuksen ja Armas Järnefeltin oppilaana.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto