Hyppää pääsisältöön

En etsi valtaa loistoa

Zacharias Topelius kirjoitti joulurunon "Giv mig ej glans" vuonna 1887. Parikymmentä vuotta myöhemmin Jean Sibelius sävelsi tekstiin sopivan musiikin.

p>Sibeliuksen sävellys tunnettuun runoon muotoutui 1900-luvun alkupuolella, jolloin perhe oli muuttanut tunnelmalliseen Ainolaan Järvenpäässä. "En etsi valtaa loistoa" -laululla olikin erityisasemansa Sibeliuksen perheen jouluissa. Pianon ääreen istui tuolloin rouva Aino Sibelius (o.s. Järnefelt).

Topelius kirjoitti runonsa nimellä "Jouluvirsi" ("Julpsalm"). Teksti julkaistiin suomennettuna Sampo-lehdessä vuonna 1909. Sen suomentajaa ei tiedetä.

Suosittu joululaulu otettiin uudelleensanoitettuna virsikirjaan vuonna 1986. Suomalaiset eivät ole ottaneet nurkumatta vastaan 1980-luvun virsikirjauudistuksen versiota tekstin suomennoksesta. Nykyisessä virsikirjassa sanat alkavat "Ei valtaa, kultaa loistoa".

Esimerkiksi laulun kolmannen säkeistön vaikuttava "Luo köyhän niin kuin rikkahan, saa joulu ihana" on suomennettu "Jo, joulurauha, saavu, jää nyt joka sydämeen". Monelle tämä idea joulun saapumisesta köyhäänkin taloon on joululauluversion punainen lanka.

Topeliuksen alkuperäinen muoto oli "Till hög, till låg, till rik, till arm kom, helga julefrid" eli ylähäiselle, alhaiselle, rikkaalle, köyhälle, tule pyhä joulurauha. Sanoitusten tarkka kääntäminen toiseen kieleen on aina vaikeaa, ja virsissä huomioidaan myös teologista puolta.

Virsikirjan ulkopuolella "Jouluvirsi" lauletaan yleensä perinteisin sanoin.

Tietolaatikko

Kapellimestarina Sulo Saaritsin vuoden 1950 levytyksessä toimi George de Godzinsky. Alkuperäislevy: Leijona A201.

Lea Piltin esitys on ilmeisesti Yhdysvalloissa ns. pikalevylle äänitetty joulutervehdys Suomeen. Säestäjänä toimi Anna-Liisa Haarla.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto