Hyppää pääsisältöön

On hanget korkeat nietokset

On hanget korkeat nietokset -joululaulu julkaistiin 1900-luvun alussa. Sanoituksen kruunasi Sibeliuksen mahtipontinen sävellys.

Laulun teksti on runoilija Vilkku Joukahaisen tunnetuin runo. Se julkaistiin ensimmääisen kerran vuonna 1901 Joulupukki-lehdessä.

Vilkku Joukahainen toimi 1900-luvun alussa kansakoulunopettajana Haminassa, ja vuonna 1917 hänet valittiin kansanedustajaksi maalaisliiton listoilta.

Sibeliuksen perheessä tämän laulun säesti aina säveltäjämestari itse. Lapset tiesivät, että joulunvietto sai alkaa, kun säveltäjäisä istui flyygelin ääreen.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto