Hyppää pääsisältöön

Joulurauhan julistus Turusta 1962

Suomalaiskotien joulu alkaa perinteisesti vasta jouluaattona, kun televisiosta on katsottu joulurauhan julistus, joka on vuosisatoja vanha perinne. Elävän arkiston joulurauhan julistus on vuodelta 1962, jolloin Brinkkalan parvekkeelle astui maistraatin sihteeri, varatuomari Eero Soikkanen.

Turulla on vahvat perinteet joulurauhan julistamisesta. Vanhalle suurtorille on kokoonnuttu keskiajalta asti.

Ainoastaan sota on estänyt perinteen katkeamattomuuden. Joulurauhaa ei ole julistettu Isovihan aikana 1700-luvulla, Suomen sodan aikana 1800-luvulla, Suomen itsenäistymisvuonna 1917 eikä talvisodan vuonna 1939.

Menneinä vuosisatoina julistuksella oli myös juridista merkitystä. Joulurauha oli nk. tilannerauha, jonka mukaan rikoksesta voitiin tuomita "raskauttavien asianhaarain vallitessa".

Nykyisin joulurauha julistetaan Brinkkalan talon parvekkeelta. Näin on ollut 1800-luvun lopusta lähtien.

Televisiosta nähtävä ohjelma ei ole muuttunut vuosikymmenien varrella. Tilaisuuden alussa veisataan yhä Jumala ompi linnamme, ja joulurauhan julistamisen jälkeen lauletaan Maamme-laulu ja kuunnellaan Porilaisten marssi.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto