Hyppää pääsisältöön

Joulurauhan julistus Turusta 1962

Suomalaiskotien joulu alkaa perinteisesti vasta jouluaattona, kun televisiosta on katsottu joulurauhan julistus, joka on vuosisatoja vanha perinne. Elävän arkiston joulurauhan julistus on vuodelta 1962, jolloin Brinkkalan parvekkeelle astui maistraatin sihteeri, varatuomari Eero Soikkanen.

Turulla on vahvat perinteet joulurauhan julistamisesta. Vanhalle suurtorille on kokoonnuttu keskiajalta asti.

Ainoastaan sota on estänyt perinteen katkeamattomuuden. Joulurauhaa ei ole julistettu Isovihan aikana 1700-luvulla, Suomen sodan aikana 1800-luvulla, Suomen itsenäistymisvuonna 1917 eikä talvisodan vuonna 1939.

Menneinä vuosisatoina julistuksella oli myös juridista merkitystä. Joulurauha oli nk. tilannerauha, jonka mukaan rikoksesta voitiin tuomita "raskauttavien asianhaarain vallitessa".

Nykyisin joulurauha julistetaan Brinkkalan talon parvekkeelta. Näin on ollut 1800-luvun lopusta lähtien.

Televisiosta nähtävä ohjelma ei ole muuttunut vuosikymmenien varrella. Tilaisuuden alussa veisataan yhä Jumala ompi linnamme, ja joulurauhan julistamisen jälkeen lauletaan Maamme-laulu ja kuunnellaan Porilaisten marssi.

Kommentit