Hyppää pääsisältöön

Helsingin tuomiokirkko nousi vallan symboliksi ja maksoi miljoona ruplaa

Helsingin tuomiokirkko on Turun tuomiokirkon ohella valtakunnan juhlavin pyhättö. Sen piti olla arkkitehti Carl Ludvig Engelin unelmien täyttymys, mutta suunnitelmia muutettiin moneen otteeseen ja itse rakennuskin valmistui vasta 12 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Historian saatossa kirkolla on ollut monta nimeä: Nikolainkirkko, Suurkirkko ja Helsingin tuomiokirkko.

Tuomiokirkko rakennettiin vallan symboliksi, osaksi Helsingin monumentaalista empirekeskusta. Senaatintorin tärkeimmät rakennukset suunnitteli Carl Ludvig Engel.

Engel piirisi rakennuksesta useita luonnoksia. Lopullisen suunnitelman hyväksyi itse keisari Aleksanteri I, joka näin jätti kädenjälkensä Senaatintorin mahtipontiseen ilmeeseen.

Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1830, mutta se vihittiin käyttöön vasta 1852. Rakentaminen tuli maksamaan miljoona ruplaa, mikä siihen aikaan oli iso summa.

Tuomiokirkkoa hallitsee keskuskupoli. Sen sijaan sivutornit ovat Engelin työtä jatkaneen E.B. Lohrmanin lisäyksiä. Muita merkittäviä muutoksia ovat mm. monumentaaliset pääportaat, kulmien paviljongit ja kattoa reunustavien apostolien sinkkipatsaat.

Tuomiokirkon rakennustyö ei sujunut vaivatta. Jossakin vaiheessa pelättiin jopa sitä, että kirkko kaatuu, kun idänpuoleiseen muuriin ilmestyi halkeama.

Apostoliveistos
Engel ei olisi halunnut kirkkoonsa patsaita. Apostoliveistos Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin tuomiokirkko
Kirkon koristeluja
Tuomiokirkon koristeita Kirkon koristeluja Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin tuomiokirkko
Tuomiokrikon urut
Tuomiokirkon urut olivat aikoinaan ylpeys. Tuomiokrikon urut Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin tuomiokirkko
Tuomiokirkon julkisivu
Kirkon suunnitelmia muutettiin moneen kertaan. Tuomiokirkon julkisivu Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin tuomiokirkko

Muistojen kirkko -ohjelman tekijät

Tuotanto: Veikko Itkonen 07.03.1957
Käsikirjoitus: Roy
Kuvaus: Kalle Peronkoski
Äänitys: Hugo Ranta

Kommentit