Hyppää pääsisältöön

Charles S. Peirce ja William James

Amerikkalaiset filosofit Charles S. Peirce (1839-1914) ja William James (1842-1910) olivat aikalaisia, mutta elivät hyvin erilaiset elämät.

Peircen aikalaisena ja huomattavasti hyväosaisempana James tuki Peirceä niin ammatillisesti kuin taloudellisestikin.

Amerikkalainen Charle S. Peirce tunnetaan pragmatismin perustajana sekä merkkien toimintaa koskevan teorian kehittäjä. Pragmatismi syntyi filosofien keskustelupiirissä, metafyysisessä klubissa.

Jos Peirce oli luonnontieteitä korostava, William James puolestaan korosti uskonnon, moraalin ja elämän merkityksellisyyttä. Nämä kaksi filosofia käyttivät pragmaattista periaatettaan eri tavoin. Jamesilla pyrkimys oli eettinen, Peircen pyrkimys oli puolestaan yhteisöllisempi.

Aiheesta kertoo Sami Pihlström.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto