Hyppää pääsisältöön

Thomas Hobbes ja John Locke

Englantilaiset filosofit Thomas Hobbes (1588-1679) ja John Locke (1632-1704) olivat vapauden puolustajia; uuden ajan suuren poliittisen liikkeen, individualisimin edustajia.

Filosofi ja valtioteoreetikko Thomas Hobbes korosti ihmisten mahdollisuuksia luoda itse omaa maailmaansa.

1600-luvun itsevaltiaiden aikakaudella elänyt Hobbes on tunnettu ennen kaikkea valtio-opistaan, jonka hän on esittänyt teoksessaan Leviathan. Vuonna 1651 julkaistun teoksensa pohjaksi hän oli asettanut vankan ja perusteellisesti harkitun metafysiikan.

Filosofi John Lockea voidaan pitää liberalismin isänä. Lockella oli laaja vaikutus ajatuksenvapauden ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden julistajana. Hän kannatti omantunnonvapauden periaatetta. Lockelta ovat peräisin monet valistusajan aatteet. Hänen oppinsa vallan jakamisesta on esittänyt tärkeää osaa esim. eri maiden perustuslaeissa.

Locke kuuluu myös Englannin empiirisen filosofian huomattavampiin edustajiin. Filosofisessa pääteoksessaan An Essay Concerning Human Understanding (Essee ihmisen ymmärtämyksestä) (1690) hän pyrkii todistamaan, että kaikki tietomme on kokemuksesta peräisin.

Hobbesin ja Locken teorioista kertoo Juhani Pietarinen.

Teksti: Rita Landström

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto