Hyppää pääsisältöön

Thomas Hobbes ja John Locke

Englantilaiset filosofit Thomas Hobbes (1588-1679) ja John Locke (1632-1704) olivat vapauden puolustajia; uuden ajan suuren poliittisen liikkeen, individualisimin edustajia.

Filosofi ja valtioteoreetikko Thomas Hobbes korosti ihmisten mahdollisuuksia luoda itse omaa maailmaansa.

1600-luvun itsevaltiaiden aikakaudella elänyt Hobbes on tunnettu ennen kaikkea valtio-opistaan, jonka hän on esittänyt teoksessaan Leviathan. Vuonna 1651 julkaistun teoksensa pohjaksi hän oli asettanut vankan ja perusteellisesti harkitun metafysiikan.

Filosofi John Lockea voidaan pitää liberalismin isänä. Lockella oli laaja vaikutus ajatuksenvapauden ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden julistajana. Hän kannatti omantunnonvapauden periaatetta. Lockelta ovat peräisin monet valistusajan aatteet. Hänen oppinsa vallan jakamisesta on esittänyt tärkeää osaa esim. eri maiden perustuslaeissa.

Locke kuuluu myös Englannin empiirisen filosofian huomattavampiin edustajiin. Filosofisessa pääteoksessaan An Essay Concerning Human Understanding (Essee ihmisen ymmärtämyksestä) (1690) hän pyrkii todistamaan, että kaikki tietomme on kokemuksesta peräisin.

Hobbesin ja Locken teorioista kertoo Juhani Pietarinen.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto