Hyppää pääsisältöön

Ennen sotia Suursaarelle tehtiin kesäretkiä - Sodan jälkeen saaresta tuli suljettu sotilasalue

Suursaari oli ennen sotia merkittävä turismin keskus. Idylliselle saarelle tehtiin mantereelta hilpeitä huviretkiä, kuten vuonna 1936 kuvattu ainutlaatuinen filmi osoittaa. Talvisodan seurauksena saari jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle.

Turismin lisäksi saaren elinkeinoja olivat ennen sotia kalastus ja hylkeenpyynti sekä pienimuotoinen maanviljelys. Saarella oli kaksi kalastajakylää, Suurkylä ja Kiiskinkylä.

Ennen talvisotaa Suursaari oli oma kunta, jossa oli noin 900 asukasta.

Suomenlahden suurimman ulkosaaren luonto on poikkeuksellisen kaunis. Vuoret ja korkeat kalliot, neljä pientä järveä ja meren muokkaama ranta muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka on innoittanut myös monia taiteilijoita.

Suursaari sijaitsee Suomenlahden leveimmällä kohdalla, Kotkaan on matkaa runsaat 40 kilometriä ja Viron rannikolle noin 55 kilometriä.

Moskovan rauhassa 1940 Suursaari menetettiin Neuvostoliitolle, joka teki siitä suljetun sotilasalueen. Neuvostoliiton romahdettua saaren avaamista matkailukäyttöön on yritetty elvyttää – toistaiseksi laihoin tuloksin.

Suursaari oli kesäparatiisi.
Suursaari oli kesäparatiisi. Suursaari oli kesäparatiisi. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suursaari
Ilosia nuoria laivan kannella.
Nuoret viihtyivät Suursaarella. Ilosia nuoria laivan kannella. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suursaari
Suomi-laivan miehistöä matkalla Suursaareen
Suomi-laivan miehistöä matkalla Suursaareen. Suomi-laivan miehistöä matkalla Suursaareen Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suursaari

Kesäinen kirje Suursaarelta

Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus 25.2.1937
Kuvaus: Karl Peron

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto