Hyppää pääsisältöön

Pekka Piri: Saagojen kutsu

Pekka Piri toteutti unelmansa. Suunnitelma avovenematkasta Suomesta Islantiin kypsyi usean vuoden aikana. Lähdettävä on, kerran elämässä.

17. toukokuuta, vuonna 1994 avovene starttasi Helsingin Vironaltaalta viikinkien ikiaikaiselle reitille, merenkulun historiassa ainutkertaiselle matkalle. Taakse jäivät Pekka Pirin avioliiton karikot ja henkilöstöpäällikön työ. Mukaan navigaattoriksi pitkälle matkalle lähti laivansa Jäämerelle menettänyt merikapteeni Matti Pulli. Kahden kokeneen merenkävijän ainutkertainen matka valtameren ja mielen kuohuissa alkoi.

Pekka Piri ja Matti Pulli rantautuivat Itämeren, Pohjanmeren ja Pohjois-Atlantin kuohujen jälkeen Kaakkois-Islannin Höfniin 23 vuorokautta myöhemmin.

Matkan jälkeen kaikki koettu kypsyi Pekka Pirin mielessä kirjaksi Saagojen kutsu.

Saagojen kutsu -kuultiin myös radiossa. Ohjelmasarja, joka koostui Saagojen kutsu -teoksesta Pekka Pirin itsensä tulkitsemana sekä autenttisista äänivälähdyksistä matkalta ja otteista Heikki Tammisen dokumentista, kuultiin YLE Foorumin radiokanavilla kesällä 2003. Ohjelmasarja on kuunneltavissa YLE Areenassa 17.05.2011 alkaen.

Ohjaaja Kalle Holmbergin saatesanat Saagojen kutsuun :

"Kun ihminen viisaudessaan unohtaa Jumalan viisauden, hän tuhoaa ihmisyyden itsessään. Maailma alkaa kutistua ja kulttuurit kohmettuvat. Ihminen läkähtyy; pahoinvointi kasvaa kun happi ohenee.

Hengästynyt Pekka Piri nousee tästä kulmasta kapinaan ja tyrkkää itsensä myrskyn silmään. Elämän salaliitoille hän sanoo jyrkästi EI ja kuuntelee sisäistä huutoaan: mikä on tahto, mikä on usko, mikä todellisuuden perimmäinen visio.

Mies syöksee itsensä kuohuihin, matkantekoon, josta näyttää olevan leikki kaukana. Tai sittenkin - se on leikki itsessään. Matka on paini enkelten kanssa - sen mustan ja valkean. Matka on hulluuden ja nöyryyden halleluja - oodi merenkävijäisiemme ikuiselle tarkkuudelle. Se on tekijänsä huohottava ilo.

Pekka Pirin Saagojen kutsu on matka mieheen itseensä. Se on miehen tekemä tarina. Siitä ihmeellinen, että se vielä kirjaksi taottunakin hehkuu tekijänsä sisäistä vimmaa avata tottumuksiemme salvat.

Mies suunnistaa vaarallisille vesille, koska tyvenessä on tungosta ja koska se löyhkää. Miestä ajaa pakko, halu kokea tuokio ikuisuutta, halu kuulla Jumalan huokaus. Vaatiessaan itseltään mies lahjoittaa muille. Kutsu on kuultu. "

Teksti: Kalle Holmberg

Esittelyteksti: Mikko Paartola

Kommentit