Hyppää pääsisältöön

Joulukadun avajaiset

Suomen ensimmäiseksi joulukaduksi koristeltiin Helsingin Kluuvikatu vuonna 1930. Alunperin joulukatuperinne alkoi Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa 1920-luvulla, kun valomainonta kehittyi.

"5000 lamppua leimahti jälleen palamaan pääkaupungin sydämessä", kun joulukatu avattiin. Helsingin Aleksanterinkatu muuntautui vuonna 1956 kahdeksannen kerran joulukaduksi.

Joulukadun perinteeksi oli jo muodostunut Helsingin Poliisisoittokunnan juhlaparaati. Soittokuntaa johti 1950-luvulla Georg Malmstén. Joulu tahditettiin Aleksanteriyhdistyksen lahjoittamilla hopea torvilla.

Vuonna 1961 paikalle oli saapunut pukkikin. Koska lunta ei ollut, niin pukki kuljetti vieraitaan traktorilla.

Vuonna 1984 oli pukilla kiirettä, koska Helsingissä avattiin kaksi joulukatua, Aleksanterinkatu ja Kaisaniemenkatu. Joulu-uutisen luki Arvi Lind.

Turussa joulukatu avattiin "väärin" 1990

Turun joulukadun avajaiset sujuivat vuonna 1990 poikkeuksellisissa merkeissä. Joulukaduksi valitulle Yliopistokadulle ei ripustettu jouluvaloja.

Jouluvalojen sijaan turkulaiset saivat tyytyä Miss Skandinavia Nina Björkfeltin kynttilän valoon. Tämä nostatti turkulaisten keskuudessa valtaisan porun.

Kaupunginjohtaja lupasi, että vuonna 1991 jouluvalot nähdään taas mahdollisesti Turkua halkovalla Aurajoella.

Joulun iloa sateiseen Turkuun toivat kuitenkin joulumarkkinat Turun suurtorilla. Tarjolla oli piirileikkejä ja perinteisiä jouluesineitä.

Tietolaatikko

Talven pimeys päättyi vuonna 1949, kun Aleksanterinkatu muuttui ensimmäistä kertaa joulukaduksi. Poliisisoittokunnan ja joulupukin luotsaama joulukatuperinne on jatkunut näihin päiviin asti.

Vaikka joulukadun avausajankohta onkin vaihdellut, niin se on viime vuosina vakiintunut ensimmäistä adventtia edeltäväksi sunnuntaiksi. Poliisisoittokunnan lisäksi paikalla on aina joulupukki, hevoskärryillä, kävellen tai jopa traktorilla liikkuen.
Joulukatuperinne alkoi Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopasta 1920-luvulla. Suomeen mallia haettiin Ruotsista, Tukholman Drottningsgatanilta.

Vaikka joulu onkin saanut yhä kaupallisimpia muotoja, niin joulukadun valaistus noudattaa perinteitä. jouluvaloripustuksia on uusittu ajan myötä, mutta malli on pidetty alkuperäisenä.

Kommentit