Hyppää pääsisältöön

Ruoat ja kukat Linnan juhliin vuonna 1994

Jaakko Kolmonen teki ohjelman vuonna 1994 itsenäisyyspäivän vastaanoton valmisteluista. Valmistautuminen juhliin vie noin vuoden.

Kultarannan kasvihuoneissa aletaan suunnitella kukkia itsenäisyyspäivän aikana jo seuraavan vuoden juhliin.

Istutustyöt tehdään joidenkin lajien kohdalta jo vuoden alussa, jotta kukat ehtivät valmistua Linnan juhlia varten.

Jaakko Kolmosen ohjelmassa tutustutaan myös Linnan keittiön toimintaan ja kerrotaan myös reseptejä. Tästä ohjelmasta saakin hyviä vinkkejä omien itsenäisyyspäivän juhlien järjestämiseen.

Mielenkiintoinen osa valmisteluja on kahvinkeitto. Se keitetään suuressa kuparipadassa, jonne laitetaan tunniksi kolme ämpärillistä kahvia.

Tuntia ennen juhlia kaikki on valmista, ja vieraiden kelpaa tulla juhlimaan Suomen juhlavimmille kekkereille.

Ohjelmassa haastatellaan mm. Kultarannan ylipuutarhuria Matti Tuovista, presidentin Linnan ylihovimestaria Pekka Vilpasta ja Linnan emäntää Anna-Kaisa Heismaata.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto