Helsinki on meren kaupunki. Vasta kun Vantaanjoen suulle perustettu kyläpahanen ymmärrettiin siirtää lähemmäksi avomerta, alkoi kaupunki kasvaa.
Kun Helsinki perustettiin Kustaa Vaasan mahtikäskyllä vuonna 1550, oli hänen tarkoituksenaan lyödä Tallinna laudalta. Hansaliiton hallitsemalle Tallinnalle haluttiin kilpailija.
Kustaa Vaasa määräsi Rauman, Ulvilan, Porvoon ja Tammisaaren porvarit muuttamaan uuteen kaupunkiin. Kaikkia käsky ei miellyttänyt, mutta kuninkaan tahtoa oli noudatettava.
Helsingin kehitys oli pitkään kituliasta. Pietari Brahe huomasi kuitenkin syyn kaupungin hitaaseen kasvuun ja määräsi kaupungin siirrettäväksi 1600-luvun puolivälissä lähemmäksi avomerta.
Tästä alkoi Helsingin nousu, vaikka vaikeita vuosia oli edessä. Venäläisten hyökkäysten lisäksi 1700-luvun koettelemuksia olivat mm. rutto ja nälkävuodet.
Vuonna 1812 Helsingistä tehtiin suuriruhtinaskunnan pääkaupunki, jolle rakennettiin muutamassa vuodessa mahtipontinen hallintokeskus. Helsinki kasvoi nopeasti ja siitä kehittyi moderni eurooppalainen kaupunki.
Oheinen filmi esittelee, miltä Helsinki näytti vuonna 1956 mereltä katsottuna.
Helsinki ja meri -ohjelman tekijät
Tuotanto: Veikko Iktonen 24.6.1956
Teksti ja sommittelu: Roy
Kuvaus: Kalle Peronkoski