Hyppää pääsisältöön

Abraham Ojanperä: Serenada Don Zhuana

Limingassa syntynyt basso Abraham Ojanperä (1856-1916) oli aikansa johtava suomalainen laulutaiteilija ja pedagogi.

Tietolaatikko

Abraham Ojanperä syntyi vaatimattomiin oloihin Limingassa 16.9.1856. Molemmat vanhemmat menehtyivät lavantautiin ja parivuotias Ojanperä jäi isovanhempiensa kasvatettavaksi.
Kolmen yläkansakouluvuoden jälkeen hän pääsi kotipaikkakuntalaisten tuella Jyväskylän seminaariin, josta valmistui kansakoulunopettajaksi 1878. Sen jälkeen hän aloitti lauluopinnot Helsingissä Emilie Mechelinin ja Naemi Ingmanin johdolla, mutta taloudelliset syyt pakottivat jo vuonna 1879 hakeutumaan laulunopettajaksi Helsingin suomenkieliseen kansakouluun.
Tammikuun lopulla 1881 Ojanperä antoi ensikonserttinsa Helsingissä, ja syksyllä 1882 lähti jatkamaan lauluopintoja Saksaan, ensin kamarilaulaja Eugen Hildachin yksityisoppilaaksi ja sitten Dresdenin konservatorioon.
Koska ensisijainen tavoite, ulkomainen oopperaura, ei kuitenkaan näyttänyt toteutuvan, Abraham Ojanperä palasi 1885 Suomeen ja otti vastaan Helsingin musiikkiopiston ensimmäisen suomenkielisen "soololaulunopettajan" toimen, josta muodostui hänen elämäntyönsä 30 vuoden ajaksi.
Ojanperä teki pitkän uransa aikana lukuisia opintomatkoja ulkomaille: Berliiniin, Roomaan, Pariisiin, Lontooseen ja Madridiin. Matkoillaan hän perehtyi laulunopetuksen uusiin virtauksiin ja sovelsi niitä sitten omassa työssään. Lukuisat oppilaat pitivät Abraham Ojanperää suuressa arvossa. Hän oli opettajana määrätietoinen, mutta samalla kuitenkin oppilaidensa ystävä ja joviaali seuramies.
Abraham Ojanperä esiintyi solistina esim. Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonian kantaesityksessä 1892 ja Oskar Merikannon oopperan Pohjan neiti (ensimmäinen suomenkielinen ooppera) kantaesityksessä Viipurin laulujuhlilla 1908. Ojanperä ja Merikanto tekivät muutenkin paljon yhteistyötä. Ojanperä oli Helsingin Johanneksen kirkon kanttori vuodesta 1892 ja Merikanto toimi saman kirkon urkurina. Ojanperän konserteissa ja levytyksissä säestäjänä toimi useimmiten Oskar Merikanto.
Abraham Ojanperä teki levytyksiä vuosina 1904-08. Hän levytti ajalle tyypillisesti pääasiassa suomalaisia yksin- ja kansanlauluja.
Sokeritautia jo vuosia potenut Ojanperä matkusti marraskuussa 1915 sairaslomalle kotiseudulleen Liminkaan. Viranhoitoon oli vielä tarkoitus palata, mutta toisin kävi. Abraham Ojanperä kuoli huvilallaan Limingan Aappolassa 26.2.1916. Aappola on toiminut vuodesta 1917 Ojanperän elämäntyölle omistettuna museona.

Aikana, jolloin Suomessa ei vielä ollut vakituista oopperaa, hän esitti kaikki keskeiset basso- ja baritoniosat kotimaisissa ooppera- ja oratorioproduktioissa.

Merkittävin anti suomalaiselle laulutaiteelle oli kuitenkin hänen laulupedagogin toimensa Helsingin musiikkiopistossa (1885-1916). Hänen oppilaitaan olivat muun muassa Ida Ekman ja Maikki Järnefelt.

Suomalaisen ohjelmiston lisäksi Ojanperä levytti myös ulkomaisten säveltäjien yksinlauluja.

Pjotr Tshaikovskin "Serenada Don Zhuana op. 38/1" on tässä suomeksi laulettuna Don Juanin serenadi. Äänitys on tehty Helsingissä Gramophone-yhtiölle 1906, säestäjänä Oskar Merikanto.

Teksti: Johanna Nuorivaara

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto