Hyppää pääsisältöön

Hanna Granfelt: Tuijotin tulehen kauan

Sopraano Hanna Granfelt (1884–1952) oli yksi 1900-luvun alkuvuosikymmenten taitavimpia suomalaisia laulajia.

Granfelt teki merkittävän kansainvälisen uran ooppera- ja konserttilaulajana, mutta oli myös arvostettu laulupedagogi Suomessa, Norjassa ja Saksassa. Hänen oppilaitaan olivat esim. Alfons Almi, Mary Hannikainen ja Mirjam Helin.

Hanna Granfelt teki melko paljon levytyksiä 1910-luvulla ja vuoden 1930 molemmin puolin. Hän levytti yksinlauluja, kansanlauluja ja ooppera-aarioita.

Toivo Kuulan säveltämä ja Eino Leinon sanoittama Tuijotin tulehen kauan (op.2/2) on äänitetty Tanskassa Danacord-yhtiölle 1933. Tanskan radion sinfoniaorkesteria johtaa Georg Schneevoigt.

Teksti: Johanna Nuorivaara

Tietolaatikko

Hanna Lilian Granfelt syntyi 2.6.1884 Sakkolassa. Isä kuoli varhain, ja perheen äiti muutti lapsineen Helsinkiin pitämään täysihoitolaa. Granfelt oli erittäin kiinnostunut teatterista ja liittyi 16-vuotiaana omatoimisesti Kaarlo Bergbomin Arkadia-teatteriin. Hän sai runsaasti rooleja ja hänen laulutaitonsa huomattiin nopeasti.

Enonsa tukemana Granfelt ryhtyi vakaviin lauluopintoihin. Ensin Helsingissä Alexandra Ahngerin johdolla ja vuodesta 1904 Pariisissa Edmond Duvernoyn yksityisessä konservatoriossa. 1905 Granfelt piti ensikonsertin Helsingissä ja palasi saman tien takaisin Pariisiin jatkamaan opintojaan vielä neljäksi vuodeksi.

Ensimmäisen kiinnityksensä Granfelt sai Mannheimin hoviteatteriin 1909. Ura lähti nousuun ja laulajatar jäi ulkomaille. Suomessa häntä kuultiin satunnaisesti konserttimatkoilla ja oopperavierailijana. 1911 Granfelt siirtyi Berliinin Kurfürstendammin oopperaan.

Säveltäjä Richard Strauss oli kuullut Granfeltiä koelaulussa ja ihastunut laulajattaren ääneen niin, että tarjosi tälle useita päärooleja omissa oopperoissaan (Salome, Ruusuritari, Ariadne auf Naxos) ja kutsui mukaansa kiertueittensa tähdeksi. 1913 he vierailivat Lontoon Covent Gardenissa ja myöhemmin Berliinin valtionoopperan kanssa Sveitsissä, jossa Strauss johti laajan Mozart-oopperoiden kiertueen (Figaron häät, Taikahuilu, Don Giovanni). Keskeisiin sopraano-osiin oli itseoikeutetusti nimetty Granfelt.

Berliinin valtionoopperaan Granfelt oli kiinnitettynä vuodet 1915-23. Suomen ja saksalaisten oopperatalojen ohella hän vieraili myös muun muassa Skandinaviassa, Bulgariassa, Unkarissa, Alankomaissa ja Itävallassa. Vuonna 1930 Granfelt teki konserttimatkan Yhdysvaltoihin.

Granfeltin ohjelmisto käsitti noin 50 oopperaosaa. Äänityypiltään häntä voidaan pitää dramaattisena sopraanona, mutta hän pystyi yhtä hyvin laulamaan sekä kevyempiä koloratuuriosia kuin Wagnerin ja Richard Straussin oopperoiden raskaampiakin rooleja.

Nivelreuma pakotti laulajattaren palaamaan pysyvästi Suomeen 1930-luvulla. Hektinen taiteilijaelämä vaihtui opetustyöhön.

Hanna Granfelt kuoli Helsingissä 3.11.1952.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto