Hyppää pääsisältöön

Juho Koskelo: Kolme veljestä

Juho Koskelo (1870-1942) oli alun perin sotilasmuusikko ja siirtyi sitten sellistiksi.

Tietolaatikko

Koskelo soitti 1900-luvun alussa muutamia vuosia Berliinin filharmonikoissa.

1910 hän muutti Amerikkaan, jossa hänestä tuli siirtosuomalaisten keskuudessa suosittu laulaja. Hän teki konserttikiertueita suomalaisten keskuuteen eri puolille Yhdysvaltoja ja toimi myös sellistinä.

Koskelon ura katkesi vakavaan sairauteen vuonna 1923. Hän kuoli vuonna 1942 unohdettuna newyorkilaisessa sairaalassa.

Koskelo teki vuosina 1910-1923 lähes 150 levyä neljälle levy-yhtiölle. Hän oli näiden vuosien eniten levyttänyt amerikansuomalainen taiteilija.

Juho Koskelon "Kolme veljestä" on alun perin levytetty Edison-fonografilieriölle New Yorkissa vuonna 1911. Laulu kertoo pohjalaisista puukkojunkkareista. Se osoittaa, että äänentoiston laadussa fonografi oli vielä tähän aikaan äänilevyn vakava kilpailija.

Teksti: Pekka Gronow

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto