Hyppää pääsisältöön

Kim Borg: Litanei

Kim Borg (1919 - 2000) aloitti suomalaisten bassolaulajien voittokulun maailmalla. Hän oli 1950- ja 1960-luvuilla kansainvälisesti tunnetuin suomalainen laulaja.

Tietolaatikko

Kim Borgista (1919 - 2000) piti alun perin tulla kemisti, ja hän valmistui diplomi-insinööriksi. Laulu vei kuitenkin hänet puoleensa, ja hän teki kansainvälisen läpimurtonsa Jevgeni Oneginissä Kööpenhaminan kuninkaallisessa oopperassa vuonna 1952.

Seuraavina vuosina hänen kiinnityksensä ulottuivat New Yorkin Metropolitanista Moskovan Bolshoihin. Hän lauloi Wienissä, Munchenissa, Hampurissa, Tukholmassa, Suomen kansallisoopperassa ja yli 20 muussa oopperatalossa. Vuonna 1972 hänet kiinnitettiin Kööpenhaminan musiikkiakatemian yksinlaulun professoriksi.

Borgin suuria rooleja olivat Boris (Boris Godunov), Sarastro (Taikahuilu), Basilio (Sevillan parturi), Scarpia (Tosca) ja Filip Toinen (Don Carlos). Hän oli myös erinomainen yksinlaulujen tulkitsija ja sävelsi itsekin lauluja ja orkesterimusiikkia, muun muassa kaksi sinfoniaa.

Franz Schubert sävelsi yksinlaulunsa "Litanei" vainajien muistopäivän merkeissä vuonna 1816. Lukemattomat tunnetut
laulajat ovat sen levyttäneet. Kim Borgin tulkinta on taltioitu Fuga -levymerkille Tanskassa vuonna 1952, orkesteria johtaa Kai Mortensen.

Teksti: Pekka Gronow

Kommentit