Hyppää pääsisältöön

Metsurit kilpasilla

Siinä oli ulkomaisilla lehtimiehilläkin ihmettelemistä, kun maailman parhaat metsurit ottivat mittaa toisistaan motinteon jalossa taidossa. Vuonna 1945 järjestetyissä kisoissa ratkaistiin Suomen mestaruus.

Sodasta toipuva Suomi tarvitsi puuta ja metsurin taidot olivat kunniassa.

Nelipäiväisissä kisoissa metsurien vauhti oli murhaava ja puuta kaatui ryskyen.

Ruotsalaistenkin oli pakko tunnustaa, että ”tällaiseen hakkuuvauhtiin pystytään vain Pohjanlahden paremmalla puolella, maassa, jossa ei syödä banaaneja eikä appelsiineja”.

Metsurin kilpailivat sekä pinotavaran että halkojen hakkuussa. Tiukassa kisassa voiton vei Heikki Ahonen Kurusta. Hopeaa sai Manne Vuorinen ja pronssia Mauno Montonen.

Palkintoina jaettiin ”oikeaa kahvia, lapikkaita, työvälineitä ja tukuittain seteleitä”.

Teksti: Reijo Perälä

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto