Hyppää pääsisältöön

Olli Suolahti: Velisurmaaja

Olli Suolahti (1885-1951) oli omaleimainen trubaduuri, kanteleensoittaja ja kirjailija.

Tietolaatikko

Olli Suolahti (alkujaan Otto Isidor Palander) syntyi Porissa 1885 kirjakauppiaan poikana. Hän asui eri puolilla maata ja kävi Savonlinnassa neljä vuotta lyseota.

Suolahti opetteli omin päin soittamaan kanteletta ja ryhtyi jo nuorena taiteilijan uralle, johon kuului esiintymismatka Amerikkaan vuonna 1903. Hän julkaisi kanteleensoiton oppikirjoja ja valmistui vuonna 1910 urkuriopistosta, mutta jatkoi läpi elämänsä kiertävän taiteilijan elämään.

Ensimmäisestä maailmansodasta alkaen Suolahti teki omalla riskillään laajoja konserttikiertueita ympäri Eurooppaa ja elätti itseään niiden ohella satunnaisella lehtikirjoittelulla. 1920-luvun alussa hän oleskeli pitkään Espanjassa ja kirjoitti siellä romaanin Biskajan kalastajat (1924-25). Vuonna 1946 hän julkaisi vielä muistelmateoksen "Trubaduurina kaukomailla."

Olli Suolahti kuoli esiintymismatkalla Vammalassa 4.11.1951.

Suolahden ohjelmisto muodostui pääasiassa kansanlauluista, suomalaisten säveltäjien kansanomaisista lauluista ja hänen omista sävellyksistään tai sovituksistaan, joista tunnetuimpia ovat "Tuku tuku lampaitani", "Kalalokin laulu" ja "Morsiamen polska".

Olli Suolahti teki noin 80 levyä, ensimmäiset vuonna 1905 ja viimeiset 1952.

Suomalainen kansanlaulu "Velisurmaaja" on äänitetty Homocord -levymerkille vuonna 1929. Laulaja säestää.

Teksti: Pekka Gronow

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto