Hyppää pääsisältöön

Teddy Björkman: Toreadorin aaria

Teddy Björkmanin (1896-1966) kaikki levytykset ajoittuvat vuoteen 1929, jolloin hän taltioi Odeon-yhtiölle useita kymmeniä levypuolia.

Tietolaatikko

Berndt Theodor Björkman syntyi Helsingissä 9.10.1896.

Hän opiskeli laulua Helsingissä Axel von Kothenin johdolla ja myöhemmin Milanossa ja Berliinissä.

Björkman debytoi Kansallisoopperassa 1923 Faustin Valentinina.

Samaan aikaan Björkman opiskeli lakitiedettä ja toimi jonkin aikaa apulaisnimismiehenä ja tullivirkamiehenä.

1928 Björkman sai kiinnityksen Kansallisoopperaan, jossa hän jatkoi vuoteen 1947 saakka.

Björkmanin suuria rooleja olivat mm. Trubaduurin Luna, Pajatson Tonio, Carmenin Escamillo sekä 1930-luvun useat Wagner-roolit. Vuonna 1946 hän lauloi Amonasron roolin Aidassa.

1930-luvulla Björkman teki pitkän konserttikiertueen Eurooppaan sekä vieraili Tukholman oopperassa.

Vuonna 1947 Björkman jätti Kansallisoopperan - arvostelijoiden mielestä liian aikaisin - ja toimi siirtoväen uudelleensijoitukseen liittyvissä tehtävissä. Hän oli Porkkalan liiton puheenjohtaja 1944-1947 ja sai vuonna 1953 kamarineuvoksen arvon.

Teddy Björkman kuoli Helsingissä 30.10.1966.

Ohjelmisto käsitti kansanlauluja, liedejä ja ooppera-aarioita sekä suomeksi että ruotsiksi.

Hyvä näyte Björkmanin komeasta baritoniäänestä on "Toreadorin aaria" oopperasta Carmen. Se on levytetty Berliinissä 1929, ja Berliinin valtionoopperan orkesteria johtaa Simon Pergament-Parmet.

Teksti: Pekka Gronow

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto