Hyppää pääsisältöön

Toivo Louko: Kymmenen virran maa

Baritoni Toivo Louko (1884-1944) teki elämäntyönsä Suomalaisessa Oopperassa, jonne hänellä oli kiinnitys vuodesta 1921 alkaen.

Tietolaatikko

Toivo Louko (alk. Nieminen) syntyi 15.11.1884 Jalasjärvellä. Perhe muutti Alavudelle, jossa musikaalinen nuorukainen liittyi paikalliseen soittokuntaan B-kornetistiksi. Hän osallistui Alavuden soittokunnan toimintaan vielä senkin jälkeen kun oli siirtynyt opiskelemaan Helsinkiin. Louko kävi Helsingin lukkari-urkurikoulua vuoteen 1911 asti ja opiskeli Helsingin musiikkiopistossa vuosina 1913-1916.

Loukon musiikillista monipuolisuutta kuvaa hyvin se, että Alavuden soittokuntatoiminnan lisäksi hän toimi opiskelujensa ohessa ja senkin jälkeen Halikon kanttori-urkurina vuosina 1911-1921.

Ulkomaisia opintomatkoja Toivo Louko teki kolmeen eri otteeseen: Dresdeniin 1920, Milanoon 1925 ja Berliiniin 1929.

Suomalaisessa Oopperassa Toivo Louko oli ahkerasti näyttämöllä 1920- ja –30-lukujen mittaan. Hänen baritoniäänensä oli ilmeisen käyttökelpoinen hyvin monenlaisissa, mutta etenkin "pahojen miesten" rooleissa ulottuen Oskar Merikannon Elinan surman Klaus Kurjesta ja Madetojan Pohjalaisten Jussista aina Modest Musorgskin Boris Godunovin nimirooliin ja Richard Wagnerin Nibelungin sormus –tetralogian Alberichiin. Viimeisen kerran Toivo Louko esiintyi oopperanäyttämöllä 1941 Giacomo Puccinin oopperan La Boheme haunardina.

Vuonna 1932 Louko oli mukana ensimmäisessä Yleisradion studiosta käsin lähetetyssä oopperalähetyksessä. Tässä neljän tunnin yhtäjaksoisessa lähetyksessä kuultiin itävaltalaisen Wilhelm Kienzlin oopperan Evakelimies kokonaisesitys. Toivo Haapanen johti Radion sinfoniaorkesteria ja muissa päätehtävissä Toivo Loukon ohella lauloivat Wäinö Sola Ja Lahja Linko.

Toivo Louko kuoli Helsingissä 30.6.1944.

Louko esiintyi muun muassa Leevi Madetojan opperoiden "Pohjalaisia" ja "Juha" kantaesitysten päärooleissa. Toivo Louko on myös säveltänyt Varsinaissuomalaisten laulun Väinö Kulon tekstiin.

Toivo Loukon äänitykset ajoittuvat vuosille 1925 ja 1929. Hän levytti melko runsaasti, pääasiassa kansanlauluja, joitakin yksinlauluja ja muutaman dueton Madetojan Pohjalaisista yhdessä Lahja Lingon kanssa.

Oskar Merikannon säveltämä ja A. W. Koskimiehen sanoittama "Kymmenen virran maa op.57" tunnetaan Pohjanmaan ja Peräpohjolan maakuntalauluna. Toivo Louko laulaa tuntemattoman orkesterin säestyksellä. Äänitys vuodelta 1929 on tehty Odeon -levymerkille.

Teksti: Johanna Nuorivaara

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto