Hyppää pääsisältöön

Jani Sievinen, 16-vuotias Euroopan mestari

Kaikkien aikojen suomalaisuimari otti ensimmäisen aikuisten arvokisavoittonsa vuonna 1991. Suomen mestaruuksia hänellä oli tuolloin jo enemmän kuin muisti.

Tietolaatikko

Jani Sievisellä on tilillään 134 Suomen ennätystä ja 11 maailmanennätystä

Sievisestä tuli Antti Kasvion jälkeen toinen suomalainen uinnin maailmanmestari

Uransa aikana hän saavutti kaikkiaan viisi maailmanmestaruutta ja 13 Euroopan mestaruutta

Sievisen paras olympiasaavutus on 200 metrin sekauinnin hopeamitali Atlantasta vuonna 1998

Jani Sievinen lopetti uransa Helsingin EM-uinteihin vuonna 2006

Jani Sievinen (s. 1974) ui 50 metrin selkäuinnin Euroopan mestariksi Gelsenkirchenissä 1991.

16-vuotias mestari kertoo A-studion haastattelussa, ettei uinti suinkaan merkinnyt hänelle kaikkea. Sankariksi hän ei missään nimessä halunnut.

Elämän tarkoitus oli, että "pystyisi jotenkin kehittämään tätä maailmaa". Sievinen ei tuntenut politiikkaa hyvin, mutta piti sitä tärkeänä.

Ohjelmassa haastatellaan myös Jani Sievisen perhettä. Sisko Nina Sievinen oli itse uinnin SM-pronssimitalisti. Isä Esa Sievinen oli jättänyt puusepäntyönsä valmentaakseen poikaansa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto