Hyppää pääsisältöön

Sallalaisena Göteborgissa

Ohjelmassa vieraillaan Selkälän ja Viitalan perheiden luona kesämaisemissa Sallassa sekä joulunviettoon valmistautuvassa Göteborgissa.

Suomesta lähti sotien jälkeen puoli miljoonaa kansalaista paremman elämän hakuun Ruotsiin.

1950-luvulla alkanut muuttoliike oli vahvimmillaan vuonna 1970. Määränpäänä olivat Ruotsin suuret teollisuuspaikkakunnat.

Korkean työttömyyden Sallan raja-asemakunta Itä-Lapissa oli tuolloin Suomen suurin muuttotappiokunta. Kunnan väkiluku väheni
11 000:sta 7 000:een.

Soili ja Heikki Selkälä sekä Sisko ja Voitto Viitala muuttivat lapsineen Sallasta Ruotsin länsirannikolle vuonna 1970. Ohjelmassa he kertovat sopeutumisestaan uuteen ympäristöön ja siitä, miten sallalainen tausta näkyy heidän elämäntavoissaan.

Teksti: Rita Landström

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto