Hyppää pääsisältöön

Viimeinen kastraattilaulaja Alessandro Moreschi

Kastraattisopraanoiden kulta-aikaa kesti 1650-luvulta noin sata vuotta eteenpäin. Vatikaanin viimeisen kastraatin laulua on säilynyt myös 1900-luvun alussa äänitetylle tallenteelle.

Tietolaatikko

AUDIOIDEN TIEDOT

Moreschi, Alessandro (kastraatti: sopraano). Nimeämätön (piano, viulu, harmoni). Bach, Johann Sebastian (1685-1750) (alkup säv). Ave Maria sopraanolle ja uruille. Tallennusvuosi 1904.

Moreschi, Alessandro (kastraatti: sopraano). Nimeämätön (piano). Tosti, Paolo (1846-1916) (säv). Ideale (K: Ihanteeni) (Io ti seguii -) yksinlaulu. Tallennusvuosi 1902.

Moreschi, Alessandro (kastraatti: sopraano). Nimeämätön (piano). Rossini, Gioachino (1792-1868) (säv). Petite messe solennelle, messu: 9. OSA: Crucifixus. Tallennusvuosi 1902.

Leo XIII, paavi (puhelaulu).(1810-1903, paavina 1878-1903). Ave Maria -rukous. Tallennusvuosi 1903.

Kastraatioita tehtiin etenkin köyhien perheiden pojille paremman elintason toivossa. Ajan lääketieteellisillä taidoilla operaatio oli kivulias ja vaarallinen. Lapsena kuohituille eunukeille ei tule murrosikää. Heillä on pysyvästi esimerkiksi korkea ääni sekä vähän karvoitusta ja fyysistä voimaa. (Lähde: Wikipedia)

Kastraatit lauloivat etenkin Vatikaanin kuoroissa. Eunukkiperinteestä on kirjoitettu Vanhassa testamentissa, jossa kastraateille luvataan ehtymätöntä kiitosta.

Tiettävästi ensi kerran kastraatteja lauloi Sikstiiniläiskappelin kuorossa 1500-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla tapa oli levinnyt koko Italian alueelle.

Osa kastraateista lauloi myös oopperaa. 1700-luvulla eläneestä Farinellista on tehty myös elokuva. Giovanni Battista Velluti loisti Italian oopperalavoilla 1800-luvun alkupuolella, ja hän on on viimeinen kastraatti, jolle sävellettiin ooppera.

1800-luvun puoliväliin mennessä koko kastraattiperinne oli paljolti kadonnut. Tosin Vatikaanin kuoroissa oli kastraatti vielä 1900-luvun puolellakin.

Viimeinen kastraattilaulaja Alessandro Moreschi syntyi vuonna 1858. Moreschin nuoruusvuosina koko kastrointi tuli laittomaksi.

Moreschin laulua sisältävällä tallenteella kuullaan myös paavi Leo XIII:n (1810-1903) puhelaulua. Leon seuraaja Pyhä Pius X lopetti kastraattien käytön ensi töikseen, ja Moreschin oli aika siirtyä eläkkeelle.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto