Hyppää pääsisältöön

Bensiini - liikenteen elinneste

Ajelu oman kullan kanssa on mukavaa siihen asti, kun tankki on täynnä ja bensiiniä riittää.

Bensiini onkin liikenteen elinneste. Ilman sitä ”yhteiskunnallinen ja taloudellinen kehitys ei olisi ajateltavissakaan”, todistellaan vuonna 1948 valmistuneessa filmissä.

Suomen suurimmat öljysatamat Helsingissä, Kotkassa, Turussa ja Naantalissa vastasivat siitä, että bensiiniä oli riittävästi sodasta toipuvan Suomen tarpeisiin.

Valtiokin osasi jo siihen aikaan ottaa omansa. Jokaisesta bensalitrasta valtio sai tulli- ja verotuloina yli puolet.

Teksti: Reijo Perälä

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto