Hyppää pääsisältöön

Jokke ja Timppa antoivat aidsille kasvot

1990-luvun alussa HIV ja AIDS olivat vielä leimallisesti homojen ja prostitoitujen sairauksia. Jokke ja Timppa antoivat tälle pelätylle sairaudelle kasvot.

Railakasta elämää viettänyt Jokke sai tietää hiv-tartunnastaan vuonna 1986. Kun Timppa ja Jokke alkoivat seurustella kolmisen vuotta myöhemmin, he yrittivät varoa, että Timppa ei saisi virusta Jokelta.

Timppa kertoo, että elämässä ei voi koko ajan varoa. Vuonna 1990 myös Timpalla todettiin hiv-tartunta.

Jokke ja Timppa kertovat minkälaista on elää hiv-posittivisena Suomessa laman alla vuonna 1993. Kumpikaan ei sairaudestaan kuullessaan ajatellut aluksi kertoa siitä julkisesti.

Ohjelmassa esiintyjät pitävät rinnassaan punaista nauhaa. Se on Yhdysvalloissa vuonna 1991 syntynyt kansainvälinen symboli välittämiselle ja hyväksynnälle hiv-tartunnan saaneita kohtaan. Punaisen Nauhan diplomin alulle panijat Suomessa olivat Timppa ja Jokke.

Teksti: Seija Aunila

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto