Hyppää pääsisältöön

Superindividualisti Olli Lyytikäinen

Kuvataiteilija Olli Lyytikäinen teki elinaikanaan tuhansia piirroksia, akvarelleja ja öljymaalauksia. J. O. Mallander hahmottaa ystävänsä taiteilijakuvaa.

Itseoppinut Olli Lyytikäinen (1949 - 1987) oli huipputuottelias ja välittömästi reagoiva kuvantekijä.

1970-luvulla Lyytikäinen oli kotimaassaan harvojen arvostama erikoisuus, mutta ulkomailla hänestä tuli yksi aikansa tunnetuimmista suomalaisista kuvataiteilijoista.

Lyytikäinen ei kuulunut suomalaisen undergroundporukan ytimeen, mutta tunsi hyvin kaikki siihen kuuluvat. "Superindividualisti" oli Mallanderin lailla vuonna 1971 perustamassa vaihtoehtotaiteilijoiden Elonkorjaajat-ryhmää.

Lyytikäisen taiteen itsepintainen esittävyys ja toisaalta mielikuvituksellisuus merkitsivät selkeää erottautumista 1970-luvun taiteen valtavirroista, abstraktista konstruktivismista ja toisaalta yhteiskunnallisesta realismista.

Ohjelma on tehty Olli Lyytikäisen muistonäyttelyn aikaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto