Hyppää pääsisältöön

Joulusilliä ja lipeäkalaa

Joulusillin ja lipeäkalan lisäksi keittiömestarit Vanamo ja Kolmonen valmistavat lapsille terveellisiä "joulukaramellejä" porkkanoista, luumuista ja foliopaperista.

Tänään joulupöydässä napostellaan hieman keveämmin. Vanamo ja Kolmonen valmistavat lipeäkalaa, rosollia ja mateenmätiä. Mateenmätiin tarvitaan yksi 1,5 kiloinen made, josta mäti kaavitaan.

Lipeäkalaa suomalaiset ovat tottuneet syömään yleensä vain jouluisin. Suomalaiset lipeäkalan valmistajat käyttävät raaka-aineena kuivattua molvaa. Lipeäkala tulee liottaa hyvin ennen valmistusta.

Asia on pihvi: Rosollin ja lipeäkalan kastikkeen ainekset

Rosolli

perunaa
porkkanaa
punajuurta
omenaa
suolakurkkua
sipulia
mustaapippuria
suolaa
viinietikkaa
sillifilettä
kermaviiliä tai smetanaa
tilliä

Mateenmätiä

mateenmätiä (1,5 kg mateesta)
punasipulia
pippuria
suolaa
kermaa

Lipeäkalakastike

1 l maitoa
70 g voita
70 g vehnäjauhoja