Hyppää pääsisältöön

Joulusilliä ja lipeäkalaa

Joulusillin ja lipeäkalan lisäksi keittiömestarit Vanamo ja Kolmonen valmistavat lapsille terveellisiä "joulukaramellejä" porkkanoista, luumuista ja foliopaperista.

Tänään joulupöydässä napostellaan hieman keveämmin. Vanamo ja Kolmonen valmistavat lipeäkalaa, rosollia ja mateenmätiä. Mateenmätiin tarvitaan yksi 1,5 kiloinen made, josta mäti kaavitaan.

Lipeäkalaa suomalaiset ovat tottuneet syömään yleensä vain jouluisin. Suomalaiset lipeäkalan valmistajat käyttävät raaka-aineena kuivattua molvaa. Lipeäkala tulee liottaa hyvin ennen valmistusta.

Asia on pihvi: Rosollin ja lipeäkalan kastikkeen ainekset

Rosolli

perunaa
porkkanaa
punajuurta
omenaa
suolakurkkua
sipulia
mustaapippuria
suolaa
viinietikkaa
sillifilettä
kermaviiliä tai smetanaa
tilliä

Mateenmätiä

mateenmätiä (1,5 kg mateesta)
punasipulia
pippuria
suolaa
kermaa

Lipeäkalakastike

1 l maitoa
70 g voita
70 g vehnäjauhoja

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto