Hyppää pääsisältöön

Salaatteja ja riisiluumuvanukasta

Joulupihvissä vuodelta 1972 Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat salaattia sienistä, varsiselleristä ja punakaalista. Ohjelmassa otetaan talteen syksyn sienisato ja kasvimaan antimet.

Salaattien raaka-aineet ovat sekä terveellisiä että edullisia. Niillä saa mukavasti kevennettyä joulun muuten melko tuhtia antia.

Mausteiksi käytetään mm. suomalaisten suosimaa maustepippuria. Hieman eksoottisempaa maustetta edustaa tällä kerralla kirveli. Minttu taas antaa pirteyttä salaattiin.

Jälkiruuaksi valmistetaan riisiluumuvanukasta. Maku on tutun jouluinen.

Hassuttelu mielessä Vanamo ja Kolmonen valmistavat myös reisiluumunakkaan.

Asia on pihvi: Salaattien ja riisiluumuvanukkaan ainekset

Sienisalaatti

sekasieniä
sipulia
kirveliä
maustepippuria
hapankermaa

Varsisellerisalaatti

1 varsiselleri
1 omena

Juustokastike

2 rkl sinihomejuustoa
yhden appelsiinin mehu
1rkl öljyä
mustaapippuri
paprikaa
suolaa

Raakasalaatti

lanttua
porkkanaa
punakaalia
appelsiinia
sitruunaa
minttua

Riisiluumuvanukas

1 l maitoa
150 g riisiä
1 vaniljatanko
pala kanelia
200 g kuivia luumuja
150 g sokeria
1dl valkoviiniä
suolaa
6 kpl liivakkoa
3-4 dl kermaa