Hyppää pääsisältöön

Uusis sytytti kansan curlaamaan

Markku Uusipaavalniemen curlingjoukkue toi hopeaa Torinon vuoden 2006 talviolympialaisista. Suomen kisamenestys innosti suomalaiset innostuivat kokeilemaan lajia. Uuspaavalniemestä itsestään tuli kisojen myötä uusi kansallissankari.

Uusipaavalniemi sai menestyksen myötä tukun lempinimiä: "Uusis", "Mr. Curling" sekä pitkän sukunimen kirjainten määrään viittaavat "M-15" ja "U-15". Hiljaiselta insinööriltä näyttävän miehen mainetta kasvattivat kertomukset muista saavutuksista. Hänen tiedettiin lyöneen pesäpalloa 140 kilometrin tuntinopeudella, ratkaisseen Rubikin kuution 25 sekunnissa ja opetelleen vedonlyönnin merkeissä piin 250 ensimmäistä desimaalia kahdessa viikossa.

Siviilissä Uusipaavalniemi vetää Oulunkylän curlinghallia. Suomen kisamenestyksen myötä tuhannet suomalaiset innostuivat kokeilemaan lajia. Curlingkapteenia kosiskeltiin myös politiikkaan heti tuoreeltaan. Ajankohtaisen Kakkosen haastattelussa hän on asiasta vielä vaitonainen, mutta puolisen vuotta myöhemmin Uuspaavalniemi ilmoitti asettuvansa keskustan ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Haastattelussa hän kertoo myös suomalaisten valmistautumisesta otteluihin ja kertoo Torinon finaalista: "Pari kiveä käyttäytyi toisin kuin olimme odottaneet."

Tietolaatikko

Hyvinkääläinen Markku Uusipaavalniemi (s. 1966) aloitti curlingin vuonna 1983

1980-luvun lopulla hän siirtyi uimahyppyihin edeten SM-pronssille asti, mutta joutui jättämään lajin loukkaantumisen vuoksi

Suomen curlingmaajoukkueen kapteeniksi Uusipaavalniemi valittiin ensi kertaa vuonna 1996

Alkuaikoina hänen joukkueensa koostui Suomessa asuvista vietnamilaisista

Uusiniemen johtama joukkue on saavuttanut MM-pronssia vuosina 1998 ja 2000, EM-kultaa vuonna 2000 ja EM-pronssia vuosina 1999 ja 2001

Vuoden 2006 EM-kisoissa Uusipaavalniemen joukkue varmisti paikkansa seuraavan kevään MM-kisoihin

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto