Hyppää pääsisältöön

Uusis sytytti kansan curlaamaan

Markku Uusipaavalniemen curlingjoukkue toi hopeaa Torinon vuoden 2006 talviolympialaisista. Suomen kisamenestys innosti suomalaiset innostuivat kokeilemaan lajia. Uuspaavalniemestä itsestään tuli kisojen myötä uusi kansallissankari.

Uusipaavalniemi sai menestyksen myötä tukun lempinimiä: "Uusis", "Mr. Curling" sekä pitkän sukunimen kirjainten määrään viittaavat "M-15" ja "U-15". Hiljaiselta insinööriltä näyttävän miehen mainetta kasvattivat kertomukset muista saavutuksista. Hänen tiedettiin lyöneen pesäpalloa 140 kilometrin tuntinopeudella, ratkaisseen Rubikin kuution 25 sekunnissa ja opetelleen vedonlyönnin merkeissä piin 250 ensimmäistä desimaalia kahdessa viikossa.

Siviilissä Uusipaavalniemi vetää Oulunkylän curlinghallia. Suomen kisamenestyksen myötä tuhannet suomalaiset innostuivat kokeilemaan lajia. Curlingkapteenia kosiskeltiin myös politiikkaan heti tuoreeltaan. Ajankohtaisen Kakkosen haastattelussa hän on asiasta vielä vaitonainen, mutta puolisen vuotta myöhemmin Uuspaavalniemi ilmoitti asettuvansa keskustan ehdokkaaksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Haastattelussa hän kertoo myös suomalaisten valmistautumisesta otteluihin ja kertoo Torinon finaalista: "Pari kiveä käyttäytyi toisin kuin olimme odottaneet."

Tietolaatikko

Hyvinkääläinen Markku Uusipaavalniemi (s. 1966) aloitti curlingin vuonna 1983

1980-luvun lopulla hän siirtyi uimahyppyihin edeten SM-pronssille asti, mutta joutui jättämään lajin loukkaantumisen vuoksi

Suomen curlingmaajoukkueen kapteeniksi Uusipaavalniemi valittiin ensi kertaa vuonna 1996

Alkuaikoina hänen joukkueensa koostui Suomessa asuvista vietnamilaisista

Uusiniemen johtama joukkue on saavuttanut MM-pronssia vuosina 1998 ja 2000, EM-kultaa vuonna 2000 ja EM-pronssia vuosina 1999 ja 2001

Vuoden 2006 EM-kisoissa Uusipaavalniemen joukkue varmisti paikkansa seuraavan kevään MM-kisoihin