Hyppää pääsisältöön

Joulun perinneruokia ja -leikkejä Vanamon ja Kolmosen opeilla

"Kun joulusahtia juo kunnolla, niin tulee hyvä ohravuosi, jos juo liikaa, niin ohrat menee lakoon", järkeilee keittiömestari Vanamo. Tarjolla on joulusahdin lisäksi mm. ruiskuorikinkkua ja suutarin joulukalaa. Tällä kerralla Vanamo ja Kolmonen valmistavat perinteiset jouluruoat vanhan tuvan, oikeassa leivinuunissa. Tarjolla on joulusahdin ja ruiskuorikinkun lisäksi joulujuustoa, ohrapuuroa, suutarin joulukalaa ja tahvanaispaistia.

Härkäviikoilla kinkun ruiskuori korvaa hyvinkin pari ruisleipää.

Ruoanvalmistustavatkin ovat perinteiset. Tahvanaiskakkaroitakaan ei pyöritellä pöytää vasten vaan paljasta reittä vasten.

Ruoanlaiton lomassa keittiömestarit leikkivät olkien keskellä perinteisiä joululeikkejä. Kisailua vauhdittaa joulusahdin valmistus ja ennen kaikkea sen maistelu.

Perinteellisten jouluruokain ainekset

Joulujuusto

6 l maitoa
2 l piimää
5-6 munaa
suolaa

Joulukalja

1 kg joulumaltaita
16-18 l vettä
500-600 g sokeria
40-50 g hiivaa
2-3 rkl humaloita

Ohrapuuro

6 dl vettä
2 dl ohraryynejä
1 l maitoa
suolaa, sokeri, voita

Suutarin joulukala

1 kg suolasilakoita
400 g siansivua
3-4 sipulia
mauste- ja valkopippuria

Tahvanaispaisti

1 kg vasikan sydäntä
700 g vasikan munuaisia
500 g siansivua
4-5 sipulia
25 maustepippuria
25 valkopippuria
suolaa
1 laakerinlehti
3-4 neilikkaa

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen viettävät joulua jouluruokia maistellen.

Vanamon ja Kolmosen joulu ennen vanhaan

"Porsaanpakara" ja lipeäkala saavat kyytiä, kun Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo näyttävät, miten jouluruuat ennen vanhaan pitkän kaavan mukaan valmistettiin.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto